NOI CONDITII, REGULI, TAXE si COMISIOANE de CREDITARE de la 21 IUNIE 2010

UPDATE: Cititi Topul reclamatiilor formulate de clientii bancilor la Protectia Consumatorilor (22-09-2010). E interesant!

Iata ca de la 21 iunie intra in vigoare noile reguli si proceduri referitoare la creditele acordate de banci PERSOANELOR FIZICE. Se incadreaza aici si descoperirile de cont, adica cardurile de credit. Cei care au deja credite, trebuie sa le resemneze conform noilor reguli. ACUM este momentul sa incercati o negociere mai avantajoasa cu banca la care sunteti sau sa va orientati la alte banci care va ofera conditii mai bune. PE SCURT, lucrurile vor sta cam asa (conform Ordonantei de urgenta nr 50 privind contractele de credit ce a fost publicata vineri, 11 iunie, in Monitorul Oficial – PUTETI CITI TEXTUL ORDONANTEI AICI:  Mon. Of. r. 389/11 iun. 2010):

– bancile au la dispozitie 90 de zile sa puna in aplicare noile reglemetari (deci ar veni cam pana la 21 sept 2010)

– noile comisioane acceptate sunt urmatoarele:

                 1. Comisionaul de administrare a creditului sau de administrare a contului curent
                 2. Comision unic pentru serviciile prestate la cererea consumatorilor
                 3. Comision de rambursare anticipata astfel: maxim 0,5% pentru imprumuturi sub 1 an si maxim 1% pentru imprumuturi mai mari de 1 an. Interesant este ca unele banci au renuntat la acets comision cum ar fi CEC, BCR, Piraeus Bank (daca informatiile mele sunt corecte)
                 4. Penalizarea pentru intarzierea la plata
                 5. Comisionul de analiza a dosarului de credit – se percepe doar daca se aproba imprumutul. Altfel, este interzis.

Toate comisioanele sunt fixe, iar banca nu le poate modifica fara aprobarea clientilor.

– dispar urmatoarele comisioane:

                 1. Comisionul de risc
                 2. Taxele de depunere si retragere numerar pentru plata ratelor la credit
                 3. Comisionul de retragere pentru sumele trase din credit

Dobanda variabila se va calcula astfel: indicator (EURIBOR, ROBOR sau LIBOR) + marja bancii care este fixa

– Dobanda aplicata creditelor restante nu poate depasi cu mai mult de 2 puncte procentuale rata dobanzii percepute pana atunci daca clientul sau sotul/sotia acestuia se afla intr-una din situatiile urmatoare: somaj, i-a scazut salariul cu mai mult de 15%, e in concediu de boala prelungit, divort sau deces. In alte situatii, dobanda pentru restante poate sa fie marita si cu mai mult de 2 puncte procentuale.

EXTREM DE IMPORTANT este faptul ca fiecare client va primi cu 15 zile inainte de semnarea contractului de creditare, O FISA STANDARD cu o serie de informatii referitoare la conditiile de creditare ale respectivei banci. Daca aplica la mai multe banci, poate foarte usor sa compare fisele intre ele si sa aleaga solutia cea mai avantajoasa pentru el. Daca nu vrea sa accepte vreuna dintre oferte, are la dispozitie cele 14 zile sa informeze in scris banca ca refuza creditul (deci sa aiba confirmare de primire), fara a fi nevoie sa dea vreo alta explicatie.

In plus fata de FISA STANDARD, clientului i se furnizează, LA CERERE si GRATUIT, un exemplar din proiectul de contract de credit. Deci oameni buni, daca nu cereti, nu vi se va da contractul sa il studiati inainte. Trebuie SA CERETI!

DESPRE MODIFICAREA CONTRACTELOR

Banca nu poate modifica clauzele contractului fara sa aiba si acordul clientului, decat in cazul in care modificarile sunt impuse de legi noi date de statul roman. In aceste cazuri, chiar daca clientul nu si-a dat consimtamantul in scris, legea este lege si intra in vigoare.

In cazul in care insa banca vrea sa modifice contractul din motivele ei, nu poate face acest lucru fara aprobarea clientului. In cazul in care clientul nu i-a dat nici un raspuns la cererea de modificare a contractului, atunci contractul ramane neschimbat. Modificarea contractului se face intotdeauna prin semnarea unui act aditional.

„Orice notificare pe care creditorul o face consumatorului trebuie să fie semnată, datată si cu număr de înregistrare. Orice notificare ce nu contine aceste minime informatii este considerată nulă de drept. „

LA MODIFICAREA RATEI DOBANZII DE CATRE BANCA, consumatorul trebuie informat pe hartie sau pe alt suport durabil in legatura cu acest lucru si i se specifica  care va fi noua rata pe care o are de platit.

INCETAREA CONTRACTULUI DE CREDIT

La încetarea contractului de credit, inclusiv prin ajungere la termen, reziliere, denuntare unilaterală, exercitarea dreptului de retragere ori a celui de rambursare anticipată din partea consumatorului, creditorul oferă gratuit consumatorului un document care să ateste faptul că au fost stinse toate obligatiile dintre părti. Totodată, se închid si conturile creditului, fără a fi necesară depunerea unei alte cereri de către consumator si fără plata unor costuri suplimentare, cu exceptia situatiilor in care folositi conturile in alte scopuri sau nu vreti sa le inchideti.

ATENTIE PENTRU CEI CARE AU DEJA CREDITE

Daca nu te prezinti la banca sa semnezi actul aditional conform noilor reguli intrate in vigoare de la 21 iunie 2010, banca il ia ca atare si considera ca este acceptare tacita, dar nu oricum, ci numai pentru acele prevederi din lege„.

Asa ca studiati cu atentie noua oferta a bancii, si daca nu va convine, incercati la alta banca o refinantare, in cazul in care mai sunteti eligibili pentru un credit. Ca unii au ramas fara servici intre timp sau au salarii mult mai mici decat atunci cand au facut creditul.

In sfarsit, sper sa avem parte de mai multa transparenta si de mai putine surprize neplacute.

Reclame
Comments
3 Responses to “NOI CONDITII, REGULI, TAXE si COMISIOANE de CREDITARE de la 21 IUNIE 2010”
 1. dobreanu doina spune:

  am un credit ipotecar la ING cu marja fixa a bancii de 4,75 la care pe langa euribor banca a mai adaugat un coeficient de 2,25 conform
  „Creditul de nevoi personale cu ipoteca si creditul ipotecar in EUR:
  Rata de referinta = media indicelui EURIBOR la 12 luni (calculata pentru ultima luna calendaristica
  incheiata) + 2.25%
  Pentru exemplificare:
  Media indicelui EURIBOR la 12 luni aferenta lunii iunie este 1.28%
  „Rata de referinta” la 1 iulie = 3.53%
  Creditele de acest tip care au aniversarea in luna iulie 2010, vor prelua la data aniversarii rata de
  referinta de 3.53% la care se va adauga marja din contra ”
  asa e ca nu e corect avem o marja fixa si euribor nu au voie alte comisioane.

  • wande spune:

   In principiu, acest comision ar trebui sa dispara. Cel putin eu asa am inteles. Insa pentru adoptarea noilor reglementari, bancile au la dispozitie 90 zile, adica cam pana la 21 sept 2010.

   In orice caz, bancile vor incerca sa isi mentina rata de profit. In prezent am vazut ca unele banci le ofera clientilor o rata fixa de dobanda pentru urmatorii 5 ani (mie mi-au oferit 9,25% rata fixa la euro). Ceea ce ar insemna peste ce iti cere tie ING-ul in momentul de fata. Asa ca, parerea mea este sa fim foarte atenti la ce semnam in viitor. Sa semnezi o rata fixa pe 5 ani poate sa fie si bine si rau.

   • ina spune:

    cu parere de rau pt ING am semnat pt o marja fixa de 4,75 la care cf OUG50 tb sa adauge 1,28 nu voi accepta pt numic in lume o marja fixa de 7cat timp marja fixa practicata la data anuitatii este de 5,28. Cf OUG50 ING poate sa modifice aceasta marja dar in nici un caz la contracte semnate deja nu poate aplica o marja fixa mai mare decat ce ofera acum pe piata. Voi intenta in cele din urma proces pt o cauza de bun simt .Acest lucru m-a suparat f mult oriunde merg dezbat acest subiect Sper sa anim si alti clienti ING

Spune-ti parerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: