CE TREBUIE SA STIU CA SOMER in 2010 – 2016

IN PRIMUL RAND, daca ai ramas fara loc de munca de ceva timp, dar nu a trecut 1 AN, INCA ITI MAI POTI DEPUNE ACTELE PENTRU SOMAJ. DACA URMEAZA sa ramai fara loc de munca si vrei sa primesti somaj incepand cu ziua in care ai devenit somer, trebuie sa iti depui dosarul in maxim 10 zile calendaristice (altfel, vei primi banii incepand cu data in care ai depus dosarul)

IN MASURA IN CARE POT, INCERC SA RASPUND TUTUROR CELOR CARE IMI SCRIU (cateodata mai repede, cateodata mai tarziu). INSA… – va sfatuiesc sa cititi si intrebarile celorlalti si raspunsurile pe care le-am dat. Daca sunt intrebari care se repeta, nu mai raspund. Timpul e de vina…

UPDATE: 20 octombrie 2016

0. M-am gandit ca somer fiind,  imi trebuie un job. Din sutele de site-uri de job-uri care existau pana inainte de criza, au mai ramas doar cateva unde intr-adevar as putea gasi un job. Iata care sunt acestea: www.open-project.ro, www.ejobs.ro, www.bestjobs.ro si www.myjob.ro. Pentru cei care vor lista intreaga – cu site-uri care sunt sau au fost, o pot gasi in articolul meu LISTA SITE-uri de JOB-uri din ROMANIA. Sper sa va ajute. Si acum, iata…

Iata ce nu stiam inainte sa aflu ca voi fi somer (o sa mai completez acest articol pe masura ce mai aflu lucruri noi):

1. Cine este somerul? In primul rand, nu stiam ca exista 2 categorii de someri: cei care au dreptul la indemnizatie de somaj si cei care nu au dreptul, dar pot beneficia de o serie de servicii gratuite, daca se inscriu pe listele celor de la fortele de munca.

2. Care sunt legile despre somaj? M-am apucat sa citesc din lege, apoi mai multe legi. Cam acestea sunt legile care trebuie citite, din cate mi-am dat eu seama pana acum: Legea 76 / 2002 si modificarea adusa acestei legi prin Legea 107/2004 + O.U.G. nr. 17 / 2011 + HG 174 / 2002.

3. Unde depunem actele pentru somaj? Le depunem la Agentiile Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca. Exista o lista cu site-urile AJOFM AICI. Daca intrati pe site-ul lor gasiti adresa, telefon si daca aveti noroc si programul cu publicul. Pentru Bucuresti, fiecare sector are agentia lui si le gasiti AICI. Daca aveti vreo nelamurire, decat sa faceti un drum pana acolo eu zic ca mai bine sunati.

4. Ce acte sunt necesare ca sa-ti depui dosarul de somaj. Eu a trebuit sa fac un drum pana acolo ca sa aflu: la telefon nu mi-au raspuns, pe internet nu esti sigur ca e ultima varianta (si nici nu este de altfel). Va sfatuiesc sa faceti la fel, daca nu sunteti siguri. Iata ce acte mi-au spus ca imi trebuie (mi le-au dat pe o hartiuta, printata ce e drept). Oare de ce nu le-au pus si pe site?

ACTE NECESARE PENTRU PERSOANELE CARE SOLICITA INDEMNIZATIA DE SOMAJ

– valabil in 2016 –

 • ACT DE IDENTITATE in original + copie
 • ACT DE STUDII SI CALIFICARE SAU ADEVERINTA DE ABSOLVIRE in original + copie
 • CERTIFICAT DE NASTERE in original + copie xerox – se cerea inainte, acum se pare ca nu mai este nevoie. Oricum nu strica sa il aveti la voi.
 • CERTIFICAT DE CASATORIE sau HOTARARE DE DIVORT in original + copie – se cerea inainte, acum se pare ca nu mai este nevoie. Oricum nu strica sa il aveti la voi.
 • ADEVERINTA MEDICALA cu mentiunea „APT DE MUNCA” sau „APT DE MUNCA CU RESTRICTII”, valabila 30 de zile de la data eliberarii
 • ACT ELIBERAT DE ORGANELE FISCALE TERITORIALE din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri sau realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta – valabil 90 de zile de la data eliberarii (rugam verificati exactitatea datelor inscrise la momentul ridicarii adeverintei)  [Aici, as vrea sa fac 2 comentarii: UNUL – din cate am inteles eu din lege, daca ai venituri, dar mai mici decat salariul minim pe economie si decat indemnizatia de somaj care ti se cuvenea, poti sa aplici pentru somaj; DOI – eliberarea adeverintei de venituri de catre administratia financiara de care apartii dureaza 2-3 zile si iti trebuie o copie dupa buletin si o cerere pe care ti-o dau ei sa o completezi]
 • CARNET DE MUNCA / ADEVERINTE DE VECHIME / DECIZIE DE INCETARE in original + copie xerox [Pentru cei care nu stiu, la 31 decembrie 2010 au fost inchise toate cartile de munca din Romania si fiecare urmeaza sa isi primeasca cartea de munca pana la sfarsitul lunii iunie 2011. Daca aveti nevoie de ea mai devreme, puteti sa mergeti la ITM si sa o cereti.] – NU e specificat printre actele cerute, insa la depunerea dosarului vi se cere si DECIZIA de INCETARE de la locul de munca. Eu a trebuit sa mai fac vreo 2 drumuri 😦
 • ADEVERINTA TIP conform Anexei 11 (fosta Anexa 26) la HG 174/2002 completata de unitate conform modelului anexat [Cred ca nu mai e nevoie sa va zic, ca nu mai aveau adeverinte tip si mi-au zis sa o iau de pe net. In trecut era mai greu de gasit aceasta adeverinta, dar acum daca dati o cautare pe net, o sa gasiti mai multe variante. Daca vreti, o puteti descarca si pe cea aleasa de mine de aici, cea pusa la dispozitie de ANOFM Bucuresti: Anexa 11.]

5. Ca sa depui dosarul de somaj trebuie sa va programati. Adica nu te poti duce direct la ghiseu si sa lasi actele. Te duci, te programezi si depui dosarul in ziua si la ora la care ai fost programat. Nu am inteles de ce, ca acolo nu era nimeni, deci ar putea foarte bine sa iti rezolve problema de prima data.

6.  De cand primesti somajul (adica indemnizatia)? Pai, daca din momentul in care devii somer (adica nu mai ai de lucru) depui actele necesare la agentia pentru ocuparea fortei de munca de care apartii in maxim 10 zile, atunci primesti banutii cu data la care ai ramas fara job. Daca depasesti cele 10 zile, poti sa depui actele in maxim 1 an de cand ai ramas fara job, dar vei primi banii incepand cu data la care ti-au inregistrat cererea. DECI, daca acum vreo 3 luni ai ramas fara loc de munca, nu e tarziu nici acum sa depui cerere de somaj. Nu se micsoreaza in nici un fel perioada pentru care ti se da somaj si nici suma daca nu ti-ai depus dosarul in cele 10 zile, doar ca vei primii banii mai tarziu si incepand cu ziua in care ti-ai inregistrat dosarul.

7. Cat timp primim indemnizatia de somaj?

Indemnizatia de somaj se primeste in functie de cati ani a contribuit fiecare la fondul de somaj adica: am fost angajat cu carte de munca si angajatorul a platit la stat toate darile care trebuiau.

Se intampla insa sa existe si angajatori care „au uitat” sa plateasca darile la stat. Chiar daca nu este vina noastra, in acest caz suferim noi, angajatii, pentru ca in aceste conditii nu avem dreptul la somaj. Daca firma isi plateste insa datoriile, atunci lucrurile revin la normal si avem dreptul la banuti. Perioada pentru care primim acesti banuti este urmatoarea:

 • 6 luni daca am cotizat cel puțin 1 an sau daca sunt absolvent de liceu / facultate;
 • 9 luni daca am cotizat cel puțin 5 ani;
 • 12 luni daca am cotizat peste 10 ani.

8. Cum se calculeaza indemnizatia de somaj?

Aici exista mai multe formule si toate iau in calcul urmatoarele:

 • „Indicatorul social” care acum este de 500 lei
 • Numarul de ani lucrati (adica cotizati la Fondul de somaj)
 • media salarială din ultimul an lucrat

Facem calculele:

1) pentru absolventi liceu / facultate:

 • 50% x Indicatorul social = 50% x 500 = 250 lei

2) pentru ceilalti care au cotizat CEL PUTIN

 • 1    an:  (75% x Indicatorul social)
 • 3   ani: (75% x Indicatorul social) +   3% din media salariilor din ultimul an
 • 5   ani: (75% x Indicatorul social) +   5% din media salariilor din ultimul an
 • 10 ani: (75% x Indicatorul social) +   7% din media salariilor din ultimul an
 • 20 ani: (75% x Indicatorul social) + 10% din media salariilor din ultimul an

8. Cum primim banii de somaj?

 • Modul traditional este cu Posta Romana.  Vine postasul acasa in jurul datei pe care au ti-au comunicat-o cei de la somaj – acum este cam ziua de 16 a lunii. Se intampla sa mai si intarzie cateva zile, cam asa pana pe 23, cand vin si pensiile. Ne trebuie putina rabdare si daca postasul tot nu vine, trebuie sa mergem la posta sa intrebam.
 • Modul modern este sa primesti banii in cont si este bine sa spui de la inceput, zic eu. Ne-a dat mai multe informatii Cristina cam asa: trebuie sa depunem tot la biroul unde ne-am depus dosarul originalul + copie dupa un extras de la banca (cel mai recent) si 2 copii dupa CI.

9. Nu stiam ca pot beneficia de cursuri gratuite de calificare / recalificare / specializare. Fie ca ai indemnizatie de somaj sau nu, poti discuta sa faci un astfel de curs. Pentru 2011 (ca sa vedeti istoricul), gasiti aici tabelul cu meseriile (cursurile) aprobate, cu numarul de locuri in functie de judete:

Plan national de Formare profesionala pentru anul 2011

Pentru 2012 a aparut PROGNOZA CURSURILOR pe luna APRILIE

Ziceam ca o sa incerc sa vad daca e pe bune sau e doar pe hartie. Asa ca… iata in ce stadiu sunt: dupa ce iti da carnetul de somer, poti face o cerere ca vrei sa urmezi unul dintre cursurile de calificare/recalificare care se desfasoara in acel moment. Acum tine si de noroc, daca in perioada aia sunt programate sau nu vreun curs la care vrei sa participi.

Ca sa fii admis, trebuie sa te duci la o firma cu care au ei contract sa ti se faca un test psihologic, altfel nu esti primit la curs. Testul e simplu, urmareste sa vada daca esti sanatos la minte, ca nu ai ganduri de sinucidere etc. Este o formalitate, dar trebuie facut.

Pe perioada cat esti somer, ai voie sa faci un singur curs de calificare/ recalificare. De fapt, in fiecare perioada in care esti somer ai dreptul la un astfel de curs (cel putin asa am inteles eu). Cursul se tine dupa ce se strange o grupa (cam 20 de persoane), asa ca in functie de de cat de cautat este cursul, puteti gasi loc sau nu. Daca nu ati gasit loc acum, este posibil ca acel curs sa se mai tina – cel mai bine cred ca este sa intrebati la  ei, pentru ca exista cursuri de web design, de exemplu, care se tin o data pe an, sau de manichiurista care se tin de mai multe ori – cred ca e in functie de cerere. O alta idee ar fi sa va uitati la link-ul de mai sus (va puteti face o idee macar ce cursuri se tin).

Pentru luna in curs, la biroul de somaj la care ma duc eu, sunt printate niste foi in care sunt trecute cursurile care se tin in luna respectiva. Ele sunt anuntate si pe site-ul lor la adresa http://www.anofm.ro/ – de exemplu, cursurile pentru luna mai se gasesc in articolul din data de 28.04.2011.

In alta ordine de idei, o data ce ai inceput un curs, nu ai voie sa lipsesti mai mult de 10% din perioada (numarul de ore). Daca lipsesti mai mult sau nu iti dai examenul la terminarea cursului, ti se intrerupe dreptul de a primi indemnizatie de somaj si daca tin bine minte, te pun sa platesti si cursul. Asa ca daca v-ati inhamat la sanie, trageti pana la capat. Exista exceptii in care poti sa lipsesti conform nu stiu caror articole din nu stiu ce lege (dar, in stilul tipic romanesc, te pun sa semnezi ca ai luat la cunostinta, de exemplu, de Art 57 din legea 789/2002 – e un exemplu inventat, dar nu iti explica si ce scrie in acele articole de lege).

Ce era sa uit sa scriu: cursurile sunt si ele in functie de studiile pe care le ai: medii (bacalaureat) sau superioare. La unele se cere si atestat de calculator.

Ca sa depui cerere pentru unul din cursuri iti trebuie:

 • CERTIFICAT DE NASTERE – copie si original
 • ACT DE STUDIU (diploma dupa ultima forma de invatamant absolvita si eventual diploma de atestat calculator, daca e cazul) – copie si original
 • BULETIN – copie si original
 • CARNET DE SOMER – copie si original

10. Dupa ce v-ati depus dosarul de somaj ti se cauta repede un loc de munca si te trimit acolo la angajare. TEORETIC, ca practic mai uita. De fapt au o  lista intreaga cu job-uri, care este actualizata saptamanal. Pe aceasta o puteti gasi printata si legata cu o sfoara la ghisee acolo (:) cel putin asa e la mine la sector). In lista asta este trecuta compania care angajeaza, adresa companiei, functia pe care angajeaza (ex. coafeza, agent de vanzari etc.), ce studii se cer (liceu, facultate), alte observatii dac e cazul (de ex. se cere sa stii limba rusa, sau turca etc)

Lista o puteti gasi si pe Internet, insa nu stiu cat e de actualizata. Iar pe Internet nu sunt trecute detalii despre companii (se specifica doar functiile puse la bataie) – nu inteleg de ce.

Reclame
Comments
992 Responses to “CE TREBUIE SA STIU CA SOMER in 2010 – 2016”
 1. Ionut spune:

  Buna ziua,
  am fost la somaj sa imi depun actele. si imi ies in ultimul an doar 11 luni si 16 zile, ca boii unde am lucrat, vaca aia de la contabilitate nu se grabeste sa depuna pe mai la finante. Ce ar trebui sa fac? De cate zile mai am nevoie sa fac un an intreg?

 2. Tanase spune:

  BUNA

  st cursant bucatar dar nam invatat mai nimic deci cred ca mi se va da o diploma de bucatar dar nam sa ma folosesc de ea ca daca nu stiu sa gatesc mai bine cer la urma sami dea o diploma de ajutor de bucatar sau de veselar se poate ? STIMA

  • wande spune:

   O sa primiti diploma pentru cursul pe care l-ati facut (sau se presupune ca l-ati facut), nu pentru ce doriti dvs. :). Sunt convins ca o sa gasiti o solutie buna si cu diploma pe care o obtineti. Respect

 3. Tanase spune:

  <imi este tare greu nu mai stau pe banii parintilor numi ajung banii si altele ce sa mai fac cui sa ma adresez ca cu fortele de munca chiar nu mia mers bn cum ai aud pe altii etc stima

  • wande spune:

   O rezolvare ar fi sa va gasiti un loc de munca. Exista site-uri de job-uri unde puteti cauta. Exista de asemenea o serie de ONG-uri care au obtinut fonduri europene si se ocupa se incadrarea in munca a celor fara serviciu. De asemenea, ati putea incerca la primarie pentru un ajutor social. Orice idee o aveti, eu va sfatuiesc sa o incercati. Numai bine!

 4. Tanase spune:

  deci cu fortele de munca nu este ceva serios st cursant bucatar dar e ca si cum asi lucra de luni pana vineri de la 8 pana la 14 si nu am invatat nimic si e de 5 luni cursu si indata se termina problema e ca am si cheltuit bani pe naveta etc si altele timp aiurea deci nu mi se pare a fi normal nu au bun simt ______ –

  • wande spune:

   Se pare ca lucrurile sunt diferite de la caz la caz. Unii sunt mai seriosi, altii mai putin seriosi. La mine au fost seriosi, de exemplu. Banii pe transport vi se deconteaza. Stiati? Vorbiti si vedeti cum puteti face sa va recuperati banii.

 5. elena spune:

  Buna ziua,
  Am si eu o mare intrebare: am contract pe perioada determinata pana pe 30 iulie. Intru in concediu prenatal pe 1 iulie (trebuie sa nasc la jumatea lui septembrie) Daca nu mi se prelungeste contractul de catre companie am inteles ca intru in somaj. Desi sunt in prenatal trebuie sa ma duc cu aceleasi acte cu 10 zile inainte? sau cum trebuie sa procedez?
  Multumesc mult pentru ajutor!

  • wande spune:

   Este o situatie pe care nu o cunosc. Cel mai bine intrebati la somaj. Daca doriti o parerea personala, eu as vorbi cu angajatorul sa imi prelungeasca contractul pentru ca, din cate stiu eu, in prenatal, plateste statul, nu angajatorul. Deci angajatorul nu pierde nici un ban cu dvs si cred ca exista si oameni care vor sa ajute alti oameni. Multa sanatate!

   • unique spune:

    Din cate stiu si eu,angajatorul nu are dreptul sa concedieze o angajata dupa 2 ani de concediu pt cresterea copilului.Va trebui sa te reprimeasca chiar si pt 1 luna iar apoi sa te bage in somaj!

 6. Alina spune:

  Buna ziua tuturor,

  Am revenit cu cateva intrebari poate mai este cineva intr-o situatie similara si imi poate spune cum a procedat. Mama mea a vrut sa isi depuna actele de somaj dar nu au fost primite pentru ca medicul de medicina muncii a scris ca nu este apta de munca…dosarul de pensie pe caz de boala a fost respins a doua pentru ca inca nu este in metastaza (este diagnosticata cu o forma de cancer doar ca se pare ca inca nu e in ultima faza ca sa fie atat de grav dupa comisie… sa ii aprobe un venit din care sa isi asigure medicatia si evident taxele la medici…) Am mai spus mai demult ca in tara aceasta esti condamnat sa mori daca esti bolnav. Intrebarea mea era daca a mai trecut cineva prin asa ceva, cum a procedat…imi vine sa dau statul in judecata pentru legile astea care se bat cap in cap si nu in favoarea cetateanului…Exista vreo posibilitatea ca mama mea sa nu ajunga muritoare de foame…asta pana nu o termina boala si mai ales nervii…. pe viata la care a ajuns dupa 30 de ani de munca si contributii la stat …Multumesc

  Alina Marin
  marinalinam@gmail.com

  • wande spune:

   Incercati si la primarie pentru ajutor social. Este destul de mic din cate stiu eu, dar e un inceput.

  • cristina spune:

   buna draga alina…am citit mesajul tau si imi pare rau pentru mama ta cat despre dosarul de pensionare trebuie sa faci contestatie la decizia medicilor care au refuzat pensionarea sau eventual schimba la medicul de familie adeverinta de salariat sai treaca numai diagnosticul cu boala dar sa nu se pronunte daca este apta sau nu de munca si persevereaza cu actele de pensionare intre timp ,toate cele bune si multa sanatate tie si mamei tale!!

  • Ana spune:

   Categoric este un abuz din partea Statului pentru ca, mama ta si a achitat contributiile. Daca a fost disponibilizata din alte motive decat cele de sanatate D-na Doctor ar fi trebuit sa-i treaca boala de care sufera si pe verso sa treaca Apt pentru munca Trebuie s-o dati in judecata medic.Acesta este abuz deoarece daca ti se respinge dosarul pentru pensie de boala inseamna ca esti apt de munca SA FIE CLAR !

 7. mihaela spune:

  as vrea sa stiu si eu exact daca pot beneficia de somaj avand in vedere faptul ca am intrerupere intre contracte de aproximativ 15 zile si acum sunt si insarcinata.Angajatorul meu ar vrea sa desfiinteze postul iar eu as ramane fara serviciu.Se poate beneficia de somaj?

  • wande spune:

   Buna, din cate stiu eu, cand esti insarcinata, angajatorul nu are voie sa te dea afara. Chiar daca vrea sa desfiinteze postul, trebuie sa-ti dea alt loc de munca in locul celui pe care il ai. Daca totusi face vreo ilegalitate, te rog sa faci sesizare la ITM.

   • teutza spune:

    trebuie sa anunti angajatorul de faptul ca esti insarcinata, astfel vei fi acoperita din punctul acesta de vedere, iar el nu are voie sa desfiinteze postul si sa te dea afara, ar fi ilegal.
    atentie la ce documente vei semna (daca te pune sa semnezi)

 8. nicol spune:

  am aflat acum ca sunt insarcinata in4 saptamani mi-am primit actele de somaj dar nu le-am depus in 10zile si am intrerupere mai beneficiez de indemnizatie de crestere copil ?

  • wande spune:

   Nu ma pricep la partea cu indemnizatia de crestere copil. Oricum, pana la nastere mai este cale lunga, zic eu.

   • marav spune:

    Somajul se calculeaza de la data cand depui actele,ai timp 1 an de cand le-ai primit sa le depui :p.(am primit actele in 05 mart si le-am depus in 03 mai :P).Depune actele in asa fel sa iti intre in calcul si cresterea copilului.

 9. Constantinescu spune:

  Buna ziua. Am o nedumerire legata de completarea adeverintei de somaj. Daca contractul se incheie cu 06.06.2012 adeverinta se completeaza cu luna aprilie, a 12-a luna? Tinand cont ca pe luna mai inca nu s-au facut statele de plata. Eu am 22 ani de munca. Multumesc.

  • wande spune:

   Trebuie sa se faca statele de plata si pe iunie, daca ati prins si luna iulie. Deci va trebuie sa asteptati, din cate stiu eu. Si la mine a fost la fel, a trebuit sa astept sa faca platile pe luna respectiva. Putin rabdare si se rezolva. Numai bine.

   • carmen spune:

    Buna!Am si eu o intrebare.In afara de toate actele pe care le-ai mentionat mai sus nu trebuie sa mai completez vreo cerere,nu?Eu sunt din alt oras dar am lucrat in Bucuresti si am descarcat anexa ta.Nu trebuie sa iau ceva din orasul natal de la somaj,nu?Compania la care am lucrat trebuie doar sa completeze anexa respectiva,nu?Multumesc frumos

   • wande spune:

    Buna, eu asa stiu – despre acetle pe care le-am mentionat. Oricum, actele trebuie depuse in localitatea unde ai domiciliul trecut pe buletin.

 10. ancuta spune:

  Daca am terminat o facultate ,un master si am lucrat 5 luni (dar nu in domeniul in care am facut facultatea)cu contract pot lua somaj?
  Va multumesc frumos!

  • wande spune:

   Nu conteaza in ce domeniu lucrati, ca sa luati somaj. Nu are legatura cu facultatea care ati facut-o. Are insa legatura cu vechimea in munca. Iar a dvs. este sub cele 12 luni pe care trebuie sa le aveti lucrate. Deci momentan, nu va incadrati in conditiile legale. Numai bine!

 11. mara spune:

  Buna ziua, daca am fost i somaj aproximativ 7 luni, apoi m-am angajat pe perioada determinata de 9 luni jumate, mai beneficiez de somaj sau numai de cele 2 luni care mi-au ramas la expirarea contractului meu de munca? Se poate reface dosarul pentru o noua perioada de somaj?

  • wande spune:

   Pentru cele 2 luni care v-au mai ramas. Un nou dosar de somaj se poate reface daca lucrati iar 12 luni neintrerupt in ultimii 2 ani. Numai bine!

 12. florentina zastran spune:

  buna ziua,am si eu o intrebare,va rog:daca am lucrat 1 an si 8 luni cu contract pe perioada nedeterminata dar la 4 ore.pot beneficia de somaj? multumesc

 13. mihaela p. spune:

  Buna seara, urmeaza sa particip la un curs (platit), fiind in perioada de somer cu indemnizatie. Mi s-a spus ca nu trebuie sa anunt eu participarea la cursul gratuit pentru someri, vor anunta ei. Intrebarea mea este daca voi mai primi indemnizatia de somaj in luna respectiva.
  eu am gasit acest curs pe internet, nu m-au trimis de la somaj. Multumesc mult, toate cele bune.
  mihaela

 14. cornel spune:

  salut,pe 8 mai am depus si eu dosarul de somaj si mi s-a stabilit prima viza pe 12 iunie.Intrebarea mea e acum de cand incep sa iti vina primii banii, inainte sau dupa prima viza??ptr ca pana azi nu am primit nimik

  • wande spune:

   Daca imi aduc aminte, cand primeam banii erau pentru luna precedenta. Ceea ce inseamna ca va trebui sa primesti banii pe mai (primii bani) incepand cu 16 iunie. S-ar putea sa mai intarzie cateodata. Eu primeam chiar si pe 21-22 ale lunii.

 15. Roxana spune:

  Buna…am si eu o intrebare si astept un raspuns corect daca ai ideee.Pt dosarul de somaj am nevoie si de o adeverinta de la medicul de familie.Problema e ca eu nu am asa ceva ca nu am binevoit sa ma inscriu la un medic.Intrebarea mea este daca pot sa ma inscriu acum ca sa imi poata da cineva adeverinta sau e prea tarziu pentru ca nu am adeverinta de la locul de munca cum ca imi platesc darile la stat.Am auzit multe variante…unii spun ca trebuie sa ma duc doar cu buletinul ca sa ma ia in evidenta un medic….altii spun ca fara adeverinta de la munca nu ma baga nimeni in seama.Deci e posibil sa pierd somajul pt ca nu am medic de familie care sa imi elibereze adeverinta cu mentiunea ”apta de munca” sau inca se mai poate face ceva.Am neaparata nevoie de raspuns cat mai repede posibil.Multumesc anticipat pentru raspuns si stima multa pt ca incerci sa ajuti nestiutorii ca mine!!!

  • wande spune:

   Da, sunt multe variante, asa cum ai zis si tu. Sunt medici care te accepta fara multe acte, altii care cer cate in luna si in stele. Ideea de baza este ca poti avea medic de familie chiar daca nu esti asigurat, doar ca platesti consulatia si analizele. Deci teoretic, si conform legii, te poti inscrie si acum la oricine. Practic, va trebui sa gasesti medicul care sa te accepte, pentru ca dupa cum ai aflat si tu, unii cer o serie de acte care nu sunt obligatorii, dar ei le vor. In alta ordine de idei, cred ca poti sa mergi la orice medic, sa platesti consultatia si sa iti dea adeverinta apta de munca. Este un simplu consult. Daca la medicii de cartier nu reusesti, poti incerca la unul din centrele medicale private – Medicover, Sanador si care mai sunt acestea. Bafta!

 16. Banica Andreea spune:

  sunt inscrisa la ajofm iasi, am facut un curs, nu am luat bani(somaj) mam angajat si vreau sa stiu daca la un contract de 4 ore care il am primesc o suma de banii pentru angajare de la ajofm pt ca este primul meu loc de munca . multumesc

 17. vera spune:

  buna ziua.
  As avea si eu o intrebare.Sunt in concediu de crestere al copilului care inceteaza pe 6 iunie.Firma la care am lucrat ma reangajeaza pentru 20 de zile si apoi ma trimite in somaj adica incepand din 5 iulie. Cred ca o firma ma va angaja incepand din 6 iulie.
  Intrebarile mele sunt:
  -daca firma ma va angaja pe perioada det. de ex. 3 luni si apoi renunta la mine voi putea cere somajul tinand cont de faptul ca nu am cotizat in ultimii 2 ani fiind in concediu de crestere al copilului sau se iau in considerare lunile lucrate inainte de intrarea in aceasta perioada.

  • wande spune:

   Din cate am aflat de alte persoane care mi-au scris pe site, poti intra in somaj dupa perioada de crestere a copilului. Nu stiu insa exact care sunt conditiile.

  • Unique spune:

   Eu am fost in situatia asta…firma a procedat la fel dar cei 2 ani de concediu nu se iau in calcul la somaj ci doar la pensie.Asta mi-a comunicat angajatul de acolo…Sper ca ti-am fost de folos.

 18. ancuta spune:

  Buna seara,
  Daca am 5 luni pe cartea de munca si se inchide magazinul primesc somaj?
  Multumesc frumos

 19. ramona spune:

  Buna ziua, va rog frumos sa ma ajutati cu o intrebare daca se poate:sunt in concediu de crestere copil,in luna august face 2 ani,dar firma unde am lucrat a dat faliment si ar trebui sa intru direct in somaj,deci 2 ani am fost in concediu crestere copil,2 ani am lucrat la ei inainte sa intru in ccc,iar inainte sa lucrez la firma care a dat faliment,am mai lucrat 2 ani la o alta firma, pana m-am angajat la a doua firma au mai trecut 20 zile,deci ar fi o intrerupere in cei 5 ani necesari pentru a lua somaj timp de 9 luni si nu de 6 luni,credeti ca e vreo problema ca nu sunt 5 ani de cotizatie neintrerupti,as putea plati pentru cele 20 de zile si sa beneficiez de 9 luni de somaj?multumesc mult…felicitari pt.blog

  • wande spune:

   Eu nu stiu nimic de 5 ani neintrerupti. Poate imi scapa mie ceva. Din cate stiu eu, puteti beneficia de somaj. Sa va prezentati imediat dupa incetarea concediului de crestere a copilului (maxim 60 de zile)

  • Unique spune:

   Nu mai beneficiezi de 9 luni de somaj acum…Eu am 7 ani de munca pe cartea de munca si mi-au dat doar 6 luni de somaj!!!S-a schimbat legea!Doar daca ai peste 10 ani de munca beneficiezi de 9 luni de somaj.

  • marav spune:

   Perioada de crestere a copilului nu se considera vechime ptr acordarea somajului, ci doar pt pensie.Pana la 5 ani=6luni, peste 5 ani=9 luni, peste 10 ani=1 an

 20. Buna ziua! Am si eu o intrebare. Cei care termina facultatea la cat timp dupa negasirea unui loc de munca pot depune dosarul pentru somaj?

  • wande spune:

   Cum terminati facultatea, mergeti la somaj. Absolventii pot depune actele in maxim 60 de zile parca, altfel nu mai au nici o sansa. In acest caz nu este valabil termenul de 1 an de zile. Mai jos in comentarii mi-a scris cineva despre acest aspect. Succes!

 21. Ioana spune:

  Buna ziua

  Urmeaza sa intru in somaj, mai trebuie sa duc o hartie si voi fi pusa in somaj cu plata. Am fost la un interviu si mi s-a oferit un contract pe 3 luni incepand din iunie. Daca reusesc sapatamana aceasta sa intru in somaj si dupa aceea de la 1 iunie semnez contractul pe perioada de 3 luni mai pot continua dupa aceea cu somajul?

  • wande spune:

   Daca este pe perioada determinata contractul, da. Insa inainte sa semnati ceva, vorbiti cu cei de la somaj, sa nu fie nici o problema. Oricum trebuie sa ii anuntati, ca sa va suspende plata indemnizatiei pe perioada celor 3 luni

 22. Andreea Roman spune:

  Buna ziua,
  Ajutati-ma va rog cu un raspuns… Angajatorul mi-a dat o lista cu ce ar trebuii adus printre care o adeverinta de somaj. E primul loc de munca, nu am fost in somaj pana acum. Intrebarea e daca trebuie sa-mi fac dosar de repartitie? Sau daca trebuie sa aduc o adeverinta care sa arata ca nu beneficiez de ajutor de somaj?!
  Mentionez ca postul respectiv nu a fost declarat la fortele de munca.

  • wande spune:

   Buna ziua, nu am inteles exact intrebarea, insa daca n-ati lucrat, nu aveti de unde sa duceti adeverinta de somaj, decat daca sunteti inscrisa la somaj ca somer fara indemnizatie. Cu repartitia, probabil va referiti la cea de la somaj. Eu zic sa vorbiti cu angajatorul, el stie cel mai bine ce doreste.

 23. batranu daniel spune:

  buna ziua am fost dat afara de la munca si am fost la fortile de munca cu dosarul dupa 2 saptamani si mi sa spus ca nu mai beneficiez de somaj pt ca nu am fost in ziua cand mi sa incheiat contractul de munca ce ma fac unde mai ma duc

  • wande spune:

   Va duceti inapoi si le spuneti ca in lege se stipuleaza ca va puteti duce in maxim 1 an de la incheierea contractului de munca. Daca nu stie legea, scrieti-mi si va dau exact unde scrie. Succes!

 24. anca spune:

  Buna ziua unde sunt ORGANELE FINANCIARE TERITORIALE pentru sectorul 2 sau ce sunt astea. Multumesc!

 25. artware spune:

  Salutare,
  Am somaj de 6 luni, de la 1 iunie mi-am gasit loc de munca.
  Stiu ca pentru somerii care isi gasesc loc de munca exista ceva bonusuri.
  Mi-am gasit de munca in Bucuresti, 100km de locul de domiciliu, stiu ca se dadeau echivalentul a 7 salarii (3000ron parca) daca se schimba domiciliul, sau 2 salarii (1000ron) daca imi pastraz actualul domiciliu.
  Am inteles ca aceste bonusuri se acorda doar daca angajarea se face pe perioada nedeterminata, cum nimeni nu angajeaza pe nedeterminata, ci cu cele 3 luni de proba, mai am dreptul la respectivele bonusuri?, se pot acorda dupa cele 3 luni de proba?
  O alta varianta am inteles ca este acordarea a 20-30%, nu am inteles care procent si pe ce criterii, din indemnizatie pe perioada ramasa din somaj.
  Cum o sa imi schimb si domiciliul, evident ca ma intereseaza daca se poate lua si prima de instalare/schimbare domiciliu, sau cum se mai cheama!
  O zi buna.

  • artware spune:

   Initial am intrebat la Oficiul de somaj, si de acolo au spus ca prima de incadrare este 500 ron si se acorda doar daca se face angajare pe perioada nedeterminata,…in lege nu vad sa scrie acest aspect, determinat/nedeterminat,…iar in lege se spune ca se acorda prima „egala cu nivelul a 7
   salarii de baza minime brute pe tară garantate în plată în vigoare la data instalării”,…iar HG 1225/14.12.2011, spune ca acesta este 700 ron.

   • wande spune:

    Eu am numarat 22 de legi care modifica sau completeaza Legea initiala a somajului. Inchipuieti ce talmes-balmes a iesit. Probabil in una dintre acestea este specificat ce zici tu. 🙂

  • wande spune:

   Salut,
   Contractul de munca daca este pe perioada determinata, ti se poate suspenda somajul pe perioada celor 3 luni si sa continue dupa acestea, in cazul in care nu mai lucrezi in continuare. Daca dupa cele 3 luni ti se face contract pe perioada nedeterminata, poti primi banutii de care vorbeai, cam 30% parca. Am auzit ceva de suma de instalare, insa nu stiu exact. Oricum, in maxim 3 zile de la semnarea contractului (fie el determinat sau nedeterminat) trebuie sa te duci la somaj sa anunti. Si intrebi atunci mai in detaliu ce sicum despre ce te intereseaza. Bafta!

 26. Tanase spune:

  cum adica o sesizare bine venita deci sa inteleg ca dumneavoastra care i imi raspundeti luati masuri in general imi explicati putin stima

  • wande spune:

   Nu am inteles la ce va referiti. Oricum eu nu iau masuri, ca nu sunt in aceasta pozitie. Am fost somer, am scris acest articol si iata unde am ajuns. Daca cineva imi scrie, raspund cu cat stiu. Cam atat.

  • nusa spune:

   buna,sunt nusa din iasi,nu stiu ce trebuie sa fac…..am lucrat la o firma dupa care am intrat in cresterea copilului,intre timp firma respectiva s-a desfiintat,nu mai exista,acum am iesit din cresterea copilului si vreau sa fac dosar pt somaj.ce ar tebui sa depun la dosar?multumesc anticipat

   • wande spune:

    Buna ziua. Nu stiu detalii despre actele care trebuie depuse in cazul dvs. Sunt sigur ca daca dati un telefon vi se va spune ce si cum.

 27. rodica spune:

  Buna ziua.
  Daca somera fiind, am incheiat un contract de munca pe o perioada de proba de 3 luni, si am renuntat la post fara sa incep efectiv munca (dupa 3 zile de la semnarea contractului am depus cererea de reziliere a contractului de munca) mai beneficiez de somaj?Contractul nu a fost depus la ITM in perioada asta scurta de 3 zile.

  • wande spune:

   Daca contractul nu a fost inregistrat la ITM, este ca si cum nu ati fi avut contract si ati lucrat la negru. Deci puteti beneficia de somaj.

 28. Manuela Cristina spune:

  Buna ziua! Pe scurt, la mine datele problemei sunt urmatoarele: am lucrat 11 ani in invatamant, ca profesor, fara intrerupere. In luna februarie 2011 am renuntat la post , inaintand o cerere de demisie care a fost aprobata. In tot acest timp nu mi-a trecut prin minte sa depun un dosar pentru somaj, insa de ceva vreme incoace aceasta idee prinde radacini. Spuneti-mi, va rog, as avea vreo sansa sa ma bucur si eu de statutul de somer platit?
  Multumesc anticipat pentru raspuns si felicitari pentru blog!

  • wande spune:

   Buna ziua. Daca ati plecat prin demisie, ati renuntat la indemnizatia de somer, din pacate. Este insa foarte important ce scrie pe decizia de incetare a contractului de munca, cu ce litera vi s-a incheiat contractul. Poate aveti o sansa. Multumesc pentru aprecieri si sper sa gasiti o reolvare. Scriet-mi detaliul acesta.

   • elena spune:

    In cazul desfacerii contractului de munca cu art 61 lit c- inapt medical – ai dreptul la somaj? Multumesc.

   • wande spune:

    Imi pare rau, dar nu stiu sa va spun. Daca nu reusiti pentru somaj, poate reusiti o pensionare pe caz de boala. Multa sanatate va doresc.

 29. Tanase spune:

  cu fortele de munca deci nu am ce lucra si am vrut sa ma calific dar acea calificare e dezastru nu au un bun simt deloc nam ce sa invat etc stima

  • wande spune:

   Eu am nimerit un curs de la care am invatat ceva. Cred ca depinde foarte mult de firma care tine cursurile si de profesor. Oricum o sesizare cred ca ar fi binevenita.

 30. GEORGIANA LUPASCU spune:

  Buna ziua! Am si eu o intrebare si v-as multumi daca mi-ati putea raspunde!Sunt in crestere copil iar in august anul acesta termin acest concediu.Specific ca am intrat in concediu crestere copil din somaj!Somajul l-am terminat in momentul in care am intrat in ccc!(am terminat somajul cand eram in 7 aluni de sarcina si am intrat automat in prenatal apoi postnatal si apoi ccc) Intrebarea mea ar fi:Mai imi pot depune actele pentru somaj dupa acesti 2 ani de ccc?

  • wande spune:

   Va recomand sa dati telefon la unul din Oficiile Fortelor de Munca / Somaj pentru un raspuns clar. Este o situatie pe care nu o cunosc din pacate. Eu va doresc sa puteti sau sa reusiti sa va angajati. Numai bine.

 31. Dorina spune:

  Buna ziua. Daca ma poate ajuta cineva in urmatoarea problema va multumesc anticipat. Am angajat un somer cu un contract de munca pe o perioada nedeterminata. Dupa 10 zile lucratoare cu acordul ambelor parti s-a desfacut contractul de munca. El a vrut sa se intoarca inapoi la indemnizatia de somer dar nu a mai putut benefiacia deoarece i s-a spus ca am scris in contract,,perioada nedeterminata,, . Daca am fi scris ,,perioada determinata,, ar mai fi putut lua in continuare somajul. Mai pot face ceva pentru el? Tot el spune ca i s-a spus de la somaj ca daca il angajam din nou macar o luna pe o perioada determinata poate lua in continuare somaj. Va multumesc inca o data pentru ajutor.

  • wande spune:

   Legea zice ca daca cineva este angajat pe perioada determinata (sub 6 luni parca), poate lua in continuare somajul dupa aceasta perioada. In cazul dvs. ar fi un contract pe perioada nedeterminata, urmat de un posibil viitor contract pe perioada determinata. Mie situatia mi se pare diferita in acest caz, nu stiu daca se incadreaza exact la ce zice fostul dvs. angajat. Cel mai bine va sfatuiesc sa dati un telefon la unul din oficiile de somaj (oricare) si intrebati punctual. Sper sa reusiti sa il ajutati. Numai bine si va multumesc ca va ganditi la el.

 32. fabianbv spune:

  buna! te rog raspunde-mi si mie la urmatoarea situatie. in 20 mai imi expira contractul pe perioada determinata de 3 luni. anterior acestui contract am efectuat 5 luni de somaj(din 12). as dori sa stiu pe ce perioada( cate luni) voi reprimi ajutorul de somaj.restul de 7 sau se scade perioada de 3 luni cat am lucrat. si sunt si alte conditii care trebuie indeplinite?

 33. dani spune:

  Buna seara….am si eu o o intrebare legata de somaj. Daca am actul doveditor de studii pierdut ,si am doar o copie scoasa de la scoala…pot lua somaj? avand in vedere ca se cere original + copie. mutumesc !

  • wande spune:

   Buna seara, originalul vi-l cere ca sa vada ca ceea ce duceti in copie este identic cu originalul. Eu cand am depus actele, nu s-a uitat decat la copii. Daca insista sa vada originalul, pe copia de la scoala ar trebui mentionat ca este conform cu originalul, deci ar fi OK si asa. Numai bine.

 34. Unique spune:

  Buna ziua,

  Am si eu o intrebare vis a vis de plata darilor catre stat.Eu am cam 10 ani vechime pe cartea de munca si vroiam sa stiu daca in cazul in care unul dintre fostii angajatori unde am lucrat nu a platit impozitele si toate taxele aferente pe perioada in care am lucrat la ei mi se poate elibera cartea de munca?sau ea se elibereaza chiar daca nu sunt platite darile integral?
  Multumesc anticipat.

  • wande spune:

   Cartea de munca trebuia sa ajunga la dumneavoastra de la sfarsitul lui iunie anul trecut. De anul trecut nu se mai folosesc carti de munca. Cel mai probabil, cartea de munca o veti gasi la ITM sau daca nu la ultima firma la care ati dus-o. Cartea de munca este a dumneavoastra si este bine sa o tineti pana la pensie si vi se elibereaza indiferent de plata impozitelor.

   • Unique spune:

    Adica este posibil sa ma trezesc ca exista angajatori care nu mi-au platit impozitele si darile catre stat? Si in acest caz se va lua in calcul perioada respectiva de munca sau ba?

   • wande spune:

    Da, cam aceasta este situatia. Din cate stiu eu, nu este luata in considerare perioada respectiva.

 35. cristi spune:

  buna ziua …..va rog sa imi raspundeti la asceasta intrebare :am fost dat in somaj timp de 9 luni fara intrerupere ….mi sa terminat cele 9 luni de somaj si nu mi-am gasit un loc de munka si vreau sa va intreb daka mai pot beneficia ce ceva ….multumesc

 36. Ana-Maria spune:

  Buna ziua , poate puteti sa ma ajutati si pe mine putin. De aprox juma de an sunt somera , am plecat de la ultimul job din cauza unor probleme , si pana acum nu mi-am gasit un job . Inainte am mai lucrat cam in 3 locuri cu contract . Acum m-am gandit sa-mi depun somajul insa am observat ca imi lipsesc unele adeverinte de munca . Din cele 3 am doar una . Stiti cumva cum pot face rost de ele ? inafara de a le lua de la fostii angajatori … Fara ele presupun ca nu-mi pot lua somajul nu ? As avea doar o adeverinta de munca din cele 3 .
  Astep raspunsul d-voastra , Multumesc !

 37. felicia spune:

  Buna seara
  Sunt in somaj de 3 luni acum m-am inscris la circumscriptia electorala pe termen de 30 zile de unde voi fi platita cu circa 1000 lei, mai beneficiez de somaj? Ce trebuie sa fac.

  • wande spune:

   Ar trebui sa vorbiti la somaj direct. Aceasta este o suma punctuala. Probabil va vor suspenda somajul pentru aceasta perioada, urmand ca apoi sa vi se plateasca in continuare. Nu stiu exact procedurile.

 38. salajan spune:

  Buna ziua. Va rog sa imi spuneti cum sa procedez fiind in somaj m-i s-a oferit de munca doua zile cu contract de munca pe perioada determinata. Cum este legal sa procedez?
  Multumesc.

  • wande spune:

   Trebuie sa anuntati la somaj. Daca venitul este mai mic decat indemnizatia de somaj, din cate stiu, veti primi somajul in continuare. Daca este mai mare, vi se va suspenda somajul pe perioada cat lucrati pe perioada determinata. Trebuie in prealabil sa vorbiti la dvs. la somaj.

 39. ramona spune:

  buna sunt ramona si intrebarea mea este daca mai primesc somaj in urmatoarele conditi; am semnat un contr de munca pe 3 luni momentan am sistat somajul antrebarea care este daca eu renunt mai repede de 3 luni pot sa iau somajul in continuare? multumesc.

  • wande spune:

   Buna Ramona, nu cred ca e bine sa renunti tu. Asteapta sa se termine cele 3 luni. Daca cei de la somaj ti-au zis ca dupa aceste 3 luni poti sa primesti in continuare somajul, probabil ca asa este.

 40. rox spune:

  Buna ziua. Am avut in ultimii 2 ani doua joburi: unul full time si altul part time. Contractul part time s-a incheiat pe 30 aprilie prin demisia mea, iar ca un blestem cel full time se va incheia fara preaviz pe 15 mai, cu intrare in somaj. Cei de la firma unde aveam cartea de munca mi-au spus ca pot depune dosarul pentru somaj fara probleme. Intrebarea mea este: am nevoie de acte doveditoare de venit de la locul de munca desfasurat in regim part time? sau sunt suficiente doar actele referitoare la ultimul job, cel full time, incheiat in cateva zile cu posibilitate de intrare in somaj? Intreaga mea vechime e de aproape 3 ani,ii implineam in iunie. Va multumesc pentru sprijin.

  • wande spune:

   Sunt suficiente actele pentru full-time. Munca part-time nu intra in calculul somajului, dar intra in calculul pensiei

 41. Cristi spune:

  Buna seara,

  Lucrez de un an la o firma din Bucuresti , dar insa vor sa ma concedieze din diverse motive. Tin sa va anunt ca in prezent iau si o pensie de handicap gradul 1. Vreau sa stiu daca am si eu dreptul la somaj. Multumesc frumos.

 42. daniela spune:

  buna ziua!am fost angajata la o societate din 2005 pana an 2008 cand am intrat an concediu de crestere copil,an 2010 am intrat an crestere copil cu al doilea pana an 2012 martie ,an 2010 societatea s-a radiat .m-am dus sa depun dosarul de somaj dar m-i la respins spunandu-mi ca adeverinta de vechime este ancheiata cu articolul 65 litera a ceea ce anseamna decesul salariatului.tot nu sunt lamrita de ce nu pot lua somaj.trebuia ca angajatorul sa depuna ceva la itm an momentul radierii societatii? Cine este de vinade situatia mea ?ce pot sa fac?va multumesc

  • wande spune:

   Buna ziua. M-am uitat in codul muncii si nu exista art. 65 lit. a. Daca puteti trimiteti-mi ce scrie exact pe decizia de incetare pe care o aveti. Din cate spuneti, eu inteleg ca angajatorul a facut o eroare care trebuie rectificata.

 43. gina spune:

  buna ziua, si de un an sunt somera an lucrat 3 ani dupa care am intrat in somaj 6 luni si acum nu am reusit sa ma angajez si as vrea sa platesc tot ce trebuie pentru a merge vechimea,la sanatate somaj si as vrea sa stiu ce acte trebuiesc am inteles ca merge sa bag cate un dosar la fiecare sa fac un contract dar nu stiu ce anume trebuie pentru fiecare va rog sa_mi spuneti cum sa procedez.va multumesc

  • wande spune:

   Buna ziua. Nu am cunostinte in acest domeniu. Trebuie sa mergeti la institutiile care se ocupa de aceste lucruri, am inteles ca e ceva alergatura.

 44. Anastasiu Ion spune:

  ajutorul de somaj a fost impozitat doua luni cu 15% dupa care s-a revenit la indemnizatia anterioara .Ce se intimpla cu acei bani care sau oprit ilegal….??? este vorba de perioada octombrie 2010-ianuarie 2011.Va rog un raspuns clar.Multumesc frumos.

 45. vivi spune:

  Buna ziua! Am o nelamurire vis-a-vis de legislatia muncii. La sfarsitul lunii martie am avut o problema de sanatate si am primit de la medicul de familie C.M 3zile ca urgenta medico-chirurgicala. La sfarsitul acestor 3zile am primit un bilet de internare si am stat in spital 5zile iar la externare am primit 21zile C.M. Fiind o problema la coloana vertebrala s-au facut niste recomandari medicale legate de conditiile de lucru. Intre cele 2 concedii medicale, cu acordul meu a fost anuntat medicul de medicina muncii. La finalul concediului medical, in 30.04.2012, am mers pentru aviz de reinceperea activitatii la Medicina Muncii. Aici s-a stabilit o schimbare a locului de munca, cu un altul care in fisa de expunere la risc avea si actiuni contraindicate de medic la externare( stat in frig,ortostatism, miscari ale coloanei vertebrale prin aplecari repetate, manipulari de greutati, etc). A fost o solutie de compromis, intrucat in companie, mi s-a spus, nu sunt alte posturi care sa imi fie recomandate potrivit cu posibilitatile mele fizice de la acest moment. Nu am acceptat acest post, intrucat nu am considerat ca ma ajuta sa depasesc faza de boala in care sunt si nu as fi facut fata. Si pentru ca s-a considerat ca nu mai pot lucra pe postul pe care eram angajata si neacceptandu-l pe cel propus, am fost declarata Inapt. Am inteles ca asta presupune disponibilizarea mea din motive care imi sunt imputabile. As dori sa stiu daca mi s-a aplicat un tratament corect in aceasta situatie si daca pot sa ma adresez AJOFM in cazul concedierii pentru inscrierea la indemnizatia de somaj. Va multumesc!

  • wande spune:

   Din cate imi spuneti dvs, noul loc de munca propus contravine recomandarilor medicului (recomandari care ar fi bine sa le aveti in scris in caz ca veti avea nevoie). Nu am cunostinte in acest domeniu, insa dupa parerea mea, daca sunteti Inapt, nu vi se poate imputa dumneavoastra. Nici eu nu as fi apt pentru a fi aviator daca as avea probleme cu tensiunea, de exemplu, asta nu inseamna ca nu as putea munci altceva sau la alta companie. In cazul dvs., daca angajatorul va desface contractul de munca, aveti mare grija ce semnati. Cu ce litera va incheie contractul. Nu semnati ceva cu care nu sunteti de acord. Mergeti la munca pana va desface contractul astfel incat sa puteti intra in somaj (deci nu semnati demisie sa plecare prin acrodul partilor). Chiar daca nu veti munci asa cum doreste el, nu o sa puna nimeni biciul pe dvs. Tineti-va tare pe pozitie si nu va lasati intimidata. Sanatate multa va doresc!

 46. Flori spune:

  Buna ziua! am si eu o problema. Anul trecut in aprilie am plecat de la vechiul loc de munca,(unde am lucrat aproape 2 ani)pt un alt loc de munca. Acolo am semnat un contract, contract care i s-a modificat data si a fost intregistrat in octombrie. Deci! de pe 15 aprilie pana pe 26 octombrie, am pierdut si vechime si tot. Problema e ca din octombrie pana acum nu s-a platit nimic la stat. Am inteles ca pt a primi indemnizatia de somaj este necesar sa contribui 12 luni din 24? Daca da, pot sa-mi platesc eu cumva toate darile la stat pt a beneficia de somaj?

  • wande spune:

   Darile catre stat ar trebui sa le plateasca firma. Daca vorbiti cu ei, poate reusiti sa cadeti de acord sa va plateasca ei si sa le dati dvs. banii (daca altfel nu se poate, chiar daca nu e corect). Nu stiu daca puteti plati dvs. ca persoana fizica direct. Daca rezolvati problema si aveti timp, reveniti aici si spuneti-mi si mie pentru a-i ajuta si pe altii. Numai bine!

   • eurodeal spune:

    Nu conteaza ca ei nu au achitat nimic la stat,important este ca ei sa fi declarat in declaratia 112 sumele aferente.Cu vechimea de la vechiul loc de munca si cu perioada din Octombrie pana in prezent va acoperiti cele 12 luni.

   • wande spune:

    Va multumesc pentru raspuns. M-as bucura sa fie cum ziceti dvs, insa in Anexa 26 exista o coloana in care trebuie trecute ordinele de plata cu care au fost facute platile datorate. Mie nu au vrut sa-mi primeasca adeverinta pana nu s-a platit si ultima luna. Cazul de care vorbiti dvs. eu stiu ca este valabil pentru firmele in insolventa.

 47. Loredana spune:

  Buna ziua,

  Pana anul trecut in luna aprilie am lucrat la un magazin alimentar,apoi dandu-mi demisia si in luna mai m-am angajat la Mic.ro specificand ca am lucrat pana la inceputul lunii aprilie ca mai apoi sa ne trimita adeverintele pt.somaj.Intrebarea mea este urmatoarea:in momentul cand ma duc la somaj imi trebuie si decizia de incetare de la fostul loc de munca mentionand ca in momentul cand am plecat nu mi s-a dat nimic(magazin alimentar).

  • wande spune:

   Va trebuie decizia de incetare de la ultimul loc de munca (nu si de la penultimul), insa va trebuie veniturile de la ambele locuri de munca daca la ultimul loc de munca nu ati lucrat mai mult de 1 an.

 48. Corina Irimia spune:

  Buna ziua, vin si eu cu o intrebare. Am ramas insarcinata in timpul facultatii la zi, am nascut pe 30 aprilie 2010, am primit indemnizatie pentru crestere copil ultima o voi primi pe 22 mai 2012. La terminarea facultatii nu am luat somaj stiind ca iau indemnizatie, intrebarea mea este acum ca termin indemnizatia, mai pot aplica pentru somaj?

 49. Unique spune:

  Buna ziua,
  Doresc sa depun dosarul pt somaj dar am o problema: Mi s-a cerut adeverinta de venit de la sectia financiara.Eu nu am domiciliul stabil iar mutatia de pe C.I a expirat (acum locuiesc cu chirie in alta parte si nu am mutatie aici).Ar putea reprezenta o problema sau u impediment in eliberarea acestei adeverinte care sa ateste faptul ca nu am alte venituri?
  Ms anticipat.

  • wande spune:

   Buna ziua,
   Adeverinta de la sectia financiara se scoate in functie de domiciliul trecut in buletin. Daca acesta a expirat… nu stiu de care apartineti. Cel mai bine intrebati direct la sectia financiara. Numai bine!

 50. ilona spune:

  buna ziua,
  sunt in somaj de 4 luni, as dori sa ma duc la un cabinet medical pt. fizioterapie, mentionez ca am mai fost la acel cabinet cand am lucrat, acuma m-i s-a spus ca nu sunt asigurata si ar trebui sa platesc suma totala(fara reducere pt. cei neasigurati) pentru sedintele de fizioterapie, pe net am citit ca persoanele care primesc idemnizatia de somaj sunt asigurate, la cabinet m-i s-a spus ca NU. astept pareri, multumesc

Spune-ti parerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: