Ceva sfaturi cand cauti un job, un loc de munca

EUGEN ARE DREPTATE: Cautarea unui job este de fapt si asta tot un job (part-time sau full time). Chiar daca e o munca sezoniera, tot munca este. Asa ca fa-ti treaba cum trebuie. Studiaza problema, invata si executa.

Moto: Fiecare om poate aduce ceva bun intr-o companie noua. Provocarea este sa gasesti acea companie care are nevoie de ceea ce poti oferi tu. Si nu uita, ca nu exista 2 companii la fel: asa ca daca incepi un job nou, fii flexibil, incearca sa te adaptezi la noua cultura organizationala (companie) si uita de obiceiurile de la fosta companie. 

1. PREGATESTE-TE CU INTREBARI SI RASPUNSURI

Trebuie sa te gandesti dinainte ce intrebari sa pui angajatorului. Trebuie neaparat sa pui intrebari, altfel o sa para ca nu te intereseaza prea mult. Nu-ti fie frica sa intrebi, e o discutie. De asemenea, pregateste-ti si raspunsurile pentru posibilele intrebari ale angajatorului. Un raspuns bine pregatit va arata ca stii ce vrei.

2. CAUTA JOB-URI PE CARE STII SA LE FACI

Cand cauti un job, unii zic sa te axezi pe joburile pe care stii sa le faci mai degraba decat cele pe care ai vrea sa le faci. Acum, ce sa zic, e adevarat ca atunci cand stii sa faci ceva, ai mai mult succes. Dar trebuie sa iti si placa nu? Ar trebui combinata treaba. Insa daca doar iti place sa faci, dar nu stii sa faci, sa nu te miri de ce esti respins. Asa ca oricum o dai, trebuie sa stii sa faci, deci trebuie sa fii pregatit.

3. CAUTA PANA GASESTI

Nu renunta sa cauti locul de munca, pentru ca nu o sa vina singure la tine. Fii activ, nu pasiv. Nu merge pica para malaiata… decat daca te angajeaza tata sau mama. Trebuie sa iti creezi oportunitati sau sanse. Daca inca astepti ca job-ul sa vina la tine, atunci aseaza-te comfortabil, pentru ca ai de asteptat mult timp. Daca totusi cauti activ si nu reusesti, trebuie sa schimbi ori tipul de joburi la care aplici, ori metoda de cautare. Nu conteaza de cate ori ai aplicat pentru un job gresit, conteaza ca un job gresit pentru tine ramane un job gresit. Nu iti mai pierde timpul cu astfel de joburi.

4. IN CV NU SE TRECE SALARIUL

NICIODATA! Daca iti pot oferi mai mult? Sau mai putin dar pana la urma ai putea accepta?

5. TRECE IN CV CE REALIZARI AI AVUT. LAUDA-TE!

In CV, in primul rand se trec realizarile de la fostele locuri de munca. Astea iti arata valoarea. Angajatorii vor sa stie ce succese ai avut, asa ca spune-le.

6. LA INTERVIU, FII LA OBIECT.

Este vorba de timpul tau (pe care ti-l acorda angajatorul), asa ca foloseste-l sa te vinzi, nu sa discuti despre lucruri care nu iti aduc job-ul. Doar daca vorbesti la obiect, il vei face atent la ceea ce zici. Doar d-asta e acolo, sa vorbeasca cu tine ca sa-si rezolve problema, nu?

7. CHIAR DACA E PERIOADA VACANTELOR, CONTINUA SA CAUTI JOB

Majoritatea celor care cauta job, sunt mai putin activi in perioada vacantelor. Insa firmele continua sa caute. Poate ai chiar mai multe sanse, fiind candidati mai putini.

8. ENTUZIASMUL E MOLIPSITOR

Daca esti entuziast la interviu, se ia. Asa va fi si angajatorul. Daca tu nu esti, el de ce ar fi si de ce te-ar alege pe tine?

9. LIMBAJUL TRUPULUI – INSEAMNA 55% DIN INTERVIU

Asa ca trebuie sa fie conform cu ceea ce spui.

10. STRANGEREA DE MANA SA FIE FERMA.

11. MANIPULARE SAU MOTIVARE? ALEGE MOTIVAREA!

MANIPULAREA este atunci cand incerci sa-l convingi pe angajator sa te angajeze. MOTIVAREA este atunci cand il faci pe angajator sa TE VREA EL PE TINE. MOTIVEAZA-L!

12. ESTI MAI PUTERNIC DECAT CREZI

Inainte de interviu, esti intr-o pozitie mai buna decat crezi tu (altfel nu te-ar mai chema, nu?), asa ca nu renunta la acest avantaj in timpul interviului. Cand intri pe usa, ei spera ca esti persoana cea mai buna pentru ei. Sunt si ei oameni si au si ei sperante. Ce se intampla mai apoi este doar rezultatul cuvintelor tale.

13. SI INTERVIEVATORII SUNT PROST PREGATITI

Se intampla sa te duci la interviu si angajatorul sa nu se prea priceapa. Aici intervii tu ca sa il ajuti sa aiba un interviu bun si sa eviti problemele. Ma rog, daca vrei.

14. INFORMEAZA-TE

Despre pozitie, despre firma. Cu cat stii mai multe despre ei, cu atat discutia va fi mai interesanta. O discutie interesanta iti ramane in minte. Asa vei ramane si tu in mintea angajatorului.

15. PRIMA IMPRESIE CONTEAZA

Stie toata lumea. Cum te imbraci, te defineste. Te poti incadra sau nu in politica companiei sau conform cu postul respectiv. Ai o singura sansa pentru a face o prima impresie reusita, asa ca tine cont de toate aspectele, de la modul in care te imbraci la modul in care vorbesti. Unui prieten i s-a oferit jobul doar pentru ca se imbraca tot timpul frumos si elegant. Funny, nu?

15. CONTRA-OFERTELE SUNT BUNE DOAR PE TERMEN SCURT

Acceptarea unei contra-oferte nu este o decizie buna pe termen lung pentru tine. Nu face decat sa rezolve pe termen scurt problema angajatorului, nu a ta.

16. CINE ITI FACE CV-UL?

Cu siguranta te poate ajuta cineva, dar varianta finala trebuie sa fie a ta. Tu esti cel mai bun sa-ti scrii CV-ul.

17. UN SUT IN FUND, UN PAS INAINTE

Daca ai fost respins, nu da vina pe altii. Incearca sa-ti dai seama ce nu a mers, unde nu ati fost pe aceeasi lungime de unda. Nu inseamna ca neaparat ai gresit. Ce? Pana te casatoresti, te potrivesti cu toata lumea? Dara daca ai gresit, incearca data viitoare sa fii mai bun. Invata din greseli si nu repeta aceeasi greseala, pentru ca o sa ai acelasi rezultat. Ah… si ca sa nu uit, e mai bine sa te gandesti inainte de interviu la ce ai de spus, decat dupa interviu la ce ar fi trebuit sa spui.

18. LEGEA LUI MURPHY – TE PRICEPI, DAR ESTI RESPINS

Cel mai comun si frecvent lucru este acela ca majoritatea celor care aplica pot face foarte bine job-ul acela, dar fac o varza la interviu. Multi ani de experienta intr-un domeniu nu inseamna nimic in timpul interviului, daca nu te pregatesti bine dinainte. Intr-un minut poti sa distrugi totul. D-aia e important interviul si trebuie sa inveti si meseria asta – sa mergi la interviuri, sa inveti cum sa vorbesti si cum sa te porti, sa iti treaca emotiile, sa devii mai stapan pe tine, ca atunci cand vine momentul sa stii exact ce ai de facut ca sa iei jobul viselor tale. Multi merg la interviuri doar ca sa capete experienta, ca sa se pregateasca pentru momentul cand intr-adevar vor sa isi schimbe jobul. Dar nu numarul interviurilor conteaza, ci calitatea lor.

19. BINE AI VENIT sau BINE C-A PLECAT?

La interviu, asigura-te ca ii va face placere sa te intalneasca decat ca ii va face placere sa te vada plecand. Aminteste-ti sa zambesti la interviu. Este molipsitor, insufla incredere si poate chiar sa-l relaxeze pe intervievator.

20. SCHIMBARILE SE FAC CU CAP

Gandeste-te bine inainte sa schimbi jobul. Nu il schimba doar de dragul de a-l schimba sau din motive gresite. Iarba nu e intotdeauna mai verde.

21. ASTA POT SA FAC PENTRU COMPANIE

La interviu, concentreaza-te pe ce poti face pentru angajator. Nu ii intereseaza altceva. Ei nu sunt acolo sa te ajute pe tine. De fapt tu esti acolo sa-i ajuti pe ei, sa faca bani. Deci nu te vinzi pe tine, ci vinzi de fapt ceea ce poti sa faci tu pentru el. Asa ca, inainte de interviu, gandeste-te cum poti sa iti transformi experienta si calitatile in beneficii pentru angajator. Si ajuta-i sa vada ca pot avea aceste beneficii daca te angajeaza.

22. INTERVIUL ESTE O INTALNIRE DE AFACERI

Esti acolo sa pui intrebari si sa raspunzi la intrebari. Asa ca pregateste-te bine inainte. De multe ori, faptul ca nu pui intrebari despre job, lasa impresia ca nu esti prea interesat.

23. EXISTA 2 TIPURI DE JOBURI

Jobul pentru generalisti si jobul pentru specialisti.

24. TONUL FACE MUZICA

Fii atent cum vorbesti. Inflexiunile vocii pot schimba sensul cuvintelor tale.

25. FII INCREZATOR IN TINE, DAR NU AROGANT

Vorbeste cu incredere in tine despre succesele pe care le-ai avut, dar nu cu aroganta. Aroganta te poate face sa pierzi jobul.

26. ITI URASTI JOBUL? FA NAIBII O SCHIMBARE! CINE VREI SA O FACA?

Daca iti urasti jobul, atunci fa ceva in acest sens. Ori invata sa-l iubesti ori schimba-l, dar nu continua sa-l urasti fara sa faci ceva in acest sens.

27. INTERVIUL FINAL

Nu subestima interviul final, numit si de rutina. Trateaza-l ca si pe primul interviu.

28. MOMENTUL CONTEAZA

Toti avem si zile mai bune si zile mai proaste. Daca este sa mergi la interviu, de preferat sa alegi o zi in care sa fii in toane bune. Asta tine tot de pregatirea pentru interviu. Daca te duci ravasit acolo… si raspunsul lor va fi la fel. Cum dai buna ziua, asa ti se raspunde.

29. CE SE CAUTA?

Fiecare angajator urmareste anumite calitati. Daca citesti bine anuntul de angajare iti vei da seama care sunt acestea si chiar, ce se afla in spatele acestora. Aceste calitati ale tale va trebui sa le vinzi la interviu. Pe astea sa pui accentul. Si… in loc sa pui accentul pe ce nu poti sa faci, pune-l pe ceea ce poti face. Fii cat poti de bun cu calitatile pe care le ai. Ceea ce esti tu in rest, merge la pachet cu abilitatile pe care le cauta angajatorul.

30. CARIERA SAU SOMER?

Cei mai buni candidati sunt cei care cauta o oportunitate buna pentru cariera lor, nu cei care vor sa isi gaseasca job pentru ca nu au unul. Chiar daca esti somer, explicatia pentru care vrei acel job este ca se potriveste carierei tale. Asa ca nu aplica la toate joburile care iti ies in cale. Evalueaza jobul din prisma experientei tale si a modului in care te poate ajuta in viitor.

31. UN INTERVIU, DOUA INTERVIURI, TREI INTERVIURI

UN INTERVIU nereusit se poate intampla oricui, DOUA INTERVIURI nereusite inseamna ca nu esti atent, TREI INTERVIURI nereusite arata ca ai deja un model de abordare gresit si e vina ta. Poate jobul la care ai aplicat nu e potrivit, poate modul in care vorbesti… ceva trebuie sa schimbi. Analizeaza pe rand si da-ti seama ce.

32. SUBIECTIVISM

La interviu, arata-te interesat atat de job, cat si de persoana sau persoanele din fata ta. Oricat ai fi de bun, nu te vor angaja daca nu te plac. Tu ai alege pe cineva nesuferit, chiar daca stie sa faca treaba?

33. MINCIUNA ARE PICIOARE SCURTE

34. FII CREATIV!

Chiar daca ti se pun aceleasi intrebari, incearca sa gasesti moduri diferite de a raspunde. Imbunatateste-ti prezentarea. Nu fi plictisit pentru ca toti te intreaba acelasi lucru. De cate ori in viata ai ocazia ca cineva sa stea sa te asculte vorbind de viata ta si sa mai fie si interesat? 🙂 Fii atent insa sa nu te contrazici. 

35. CV-UL ITI DESCHIDE USA

Daca CV-ul pe care il ai nu iti aduce interviuri, atunci e momentul sa-l rescrii. Foloseste cuvinte pozitive spunand ce ai facut si ce poti face.

36. IN PAS CU MODA

Ce era cautat in trecut, acum nu se mai cauta. Adapteaza-te vremurilor. Rescrie CV-ul, vorbeste altfel la interviu, imbraca-te altfel, gaseste-ti noi abordari ale carierei in trend cu moda sau ce-ti mai trece prin cap. Ti se pare greu? Daca ce e vechi, e bun, de ce nu porti hainele de acum 5 ani si ti-ai luat altele noi?

37. MISTERUL NU E DELOC BUN

Misterul e bun in dragoste, ca altfel se plictiseste partenerul. La interviu insa, nu incerca sa fii candidatul misterios. S-ar putea sa nu mai alta ocazie sa le arati cine esti. Asigura-te ca la sfarsitul discutiei, angajatorul stie despre tine exact cine esti si tot ceea ce poti face pentru el.

38. Domnul STIE TOT

La interviu nu fi A-TOATE-CUNOSCATOR, aminteste-ti ca trebuie sa stii sa si asculti, asa cum stii ca trebuie sa si vorbesti. Iar cand vorbesti, asigura-te ca ceea ce spui este relevant pentru intalnirea respectiva.

39. DRAGOSTE CU SILA NU SE POATE

Inverseaza tactica la urmatorul interviu. In loc sa speri ca vei avea postul, mai bine fa-i pe ei sa spere ca iti doresti postul lor.

40. NU TE PRIPI SA RASPUNZI. NU TE ARUNCA CU CAPUL INAINTE!

Acorda-ti de fiecare data timp sa te gandesti, inainte de a da un raspuns la intrebarile care ti se pun la interviu sau mai tarziu dupa ce esti angajat. Nu este un test al vitezei, ci un test a ceea ce ai de spus. Recunosc, eu ma grabesc mereu in raspunsuri, dar experienta mi-a aratat (si toti politicienii fac la fel), ca un raspuns gandit, rostit mai rar este inteles mai usor si atarna mai greu decat unul la fel de bun dar spus rapid. Probabil ca in acest fel dam mai multa greutate vorbelor noastre si dam si timp interlocutorului sa inteleaga ceea ce spunem.

41. TINE-TE SCAI sau CA GAIA MATZ

Fii persistent in cautarea jobului. Invata din experientele trecute, dar nu renunta niciodata. AZI ESTI cu un pas MAI APROAPE DE JOB decat ieri.

42. CA SI INCHEIERE, PENTRU CEI CARE SUNT DEZAMAGITI CAND SUNT REFUZATI (NESELECTATI) DE COMPANII

Eram tanar, fara multa experienta de viata si mi se parea ca lucrurile stau ca la olimpiada: daca stii materia, trebuie sa obtii nota 10 (adica job-ul sa fie al tau). Au trecut anii si mi-am dat seama ca oamenii sunt mult mai subiectivi decat ii credeam eu. Sunt lucruri care conteaza mult mai mult decat meseria. Nu as putea niciodata sa descriu si sa explic mai frumos acest lucru decat cum l-am citit si eu in articolul urmator: Pietre. Pretioase. Va garantez ca dupa ce veti citi acest articol, o sa vi se ia o piatra de pe inima. Ceea ce nu se spune in articol este ca lucrurile sunt valabile si viceversa. Si EU, ANGAJATUL, aleg compania in care vreau sa lucrez.

4 comentarii

Spune-ti parerea