CE TREBUIE SA STIU CA SOMER in 2010 – 2016

IN PRIMUL RAND, daca ai ramas fara loc de munca de ceva timp, dar nu a trecut 1 AN, INCA ITI MAI POTI DEPUNE ACTELE PENTRU SOMAJ. DACA URMEAZA sa ramai fara loc de munca si vrei sa primesti somaj incepand cu ziua in care ai devenit somer, trebuie sa iti depui dosarul in maxim 10 zile calendaristice (altfel, vei primi banii incepand cu data in care ai depus dosarul)

IN MASURA IN CARE POT, INCERC SA RASPUND TUTUROR CELOR CARE IMI SCRIU (cateodata mai repede, cateodata mai tarziu). INSA… – va sfatuiesc sa cititi si intrebarile celorlalti si raspunsurile pe care le-am dat. Daca sunt intrebari care se repeta, nu mai raspund. Timpul e de vina…

UPDATE: 20 octombrie 2016

0. M-am gandit ca somer fiind,  imi trebuie un job. Din sutele de site-uri de job-uri care existau pana inainte de criza, au mai ramas doar cateva unde intr-adevar as putea gasi un job. Iata care sunt acestea: www.open-project.ro, www.ejobs.ro, www.bestjobs.ro si www.myjob.ro. Pentru cei care vor lista intreaga – cu site-uri care sunt sau au fost, o pot gasi in articolul meu LISTA SITE-uri de JOB-uri din ROMANIA. Sper sa va ajute. Si acum, iata…

Iata ce nu stiam inainte sa aflu ca voi fi somer (o sa mai completez acest articol pe masura ce mai aflu lucruri noi):

1. Cine este somerul? In primul rand, nu stiam ca exista 2 categorii de someri: cei care au dreptul la indemnizatie de somaj si cei care nu au dreptul, dar pot beneficia de o serie de servicii gratuite, daca se inscriu pe listele celor de la fortele de munca.

2. Care sunt legile despre somaj? M-am apucat sa citesc din lege, apoi mai multe legi. Cam acestea sunt legile care trebuie citite, din cate mi-am dat eu seama pana acum: Legea 76 / 2002 si modificarea adusa acestei legi prin Legea 107/2004 + O.U.G. nr. 17 / 2011 + HG 174 / 2002.

3. Unde depunem actele pentru somaj? Le depunem la Agentiile Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca. Exista o lista cu site-urile AJOFM AICI. Daca intrati pe site-ul lor gasiti adresa, telefon si daca aveti noroc si programul cu publicul. Pentru Bucuresti, fiecare sector are agentia lui si le gasiti AICI. Daca aveti vreo nelamurire, decat sa faceti un drum pana acolo eu zic ca mai bine sunati.

4. Ce acte sunt necesare ca sa-ti depui dosarul de somaj. Eu a trebuit sa fac un drum pana acolo ca sa aflu: la telefon nu mi-au raspuns, pe internet nu esti sigur ca e ultima varianta (si nici nu este de altfel). Va sfatuiesc sa faceti la fel, daca nu sunteti siguri. Iata ce acte mi-au spus ca imi trebuie (mi le-au dat pe o hartiuta, printata ce e drept). Oare de ce nu le-au pus si pe site?

ACTE NECESARE PENTRU PERSOANELE CARE SOLICITA INDEMNIZATIA DE SOMAJ

– valabil in 2016 –

 • ACT DE IDENTITATE in original + copie
 • ACT DE STUDII SI CALIFICARE SAU ADEVERINTA DE ABSOLVIRE in original + copie
 • CERTIFICAT DE NASTERE in original + copie xerox – se cerea inainte, acum se pare ca nu mai este nevoie. Oricum nu strica sa il aveti la voi.
 • CERTIFICAT DE CASATORIE sau HOTARARE DE DIVORT in original + copie – se cerea inainte, acum se pare ca nu mai este nevoie. Oricum nu strica sa il aveti la voi.
 • ADEVERINTA MEDICALA cu mentiunea „APT DE MUNCA” sau „APT DE MUNCA CU RESTRICTII”, valabila 30 de zile de la data eliberarii
 • ACT ELIBERAT DE ORGANELE FISCALE TERITORIALE din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri sau realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta – valabil 90 de zile de la data eliberarii (rugam verificati exactitatea datelor inscrise la momentul ridicarii adeverintei)  [Aici, as vrea sa fac 2 comentarii: UNUL – din cate am inteles eu din lege, daca ai venituri, dar mai mici decat salariul minim pe economie si decat indemnizatia de somaj care ti se cuvenea, poti sa aplici pentru somaj; DOI – eliberarea adeverintei de venituri de catre administratia financiara de care apartii dureaza 2-3 zile si iti trebuie o copie dupa buletin si o cerere pe care ti-o dau ei sa o completezi]
 • CARNET DE MUNCA / ADEVERINTE DE VECHIME / DECIZIE DE INCETARE in original + copie xerox [Pentru cei care nu stiu, la 31 decembrie 2010 au fost inchise toate cartile de munca din Romania si fiecare urmeaza sa isi primeasca cartea de munca pana la sfarsitul lunii iunie 2011. Daca aveti nevoie de ea mai devreme, puteti sa mergeti la ITM si sa o cereti.] – NU e specificat printre actele cerute, insa la depunerea dosarului vi se cere si DECIZIA de INCETARE de la locul de munca. Eu a trebuit sa mai fac vreo 2 drumuri 😦
 • ADEVERINTA TIP conform Anexei 11 (fosta Anexa 26) la HG 174/2002 completata de unitate conform modelului anexat [Cred ca nu mai e nevoie sa va zic, ca nu mai aveau adeverinte tip si mi-au zis sa o iau de pe net. In trecut era mai greu de gasit aceasta adeverinta, dar acum daca dati o cautare pe net, o sa gasiti mai multe variante. Daca vreti, o puteti descarca si pe cea aleasa de mine de aici, cea pusa la dispozitie de ANOFM Bucuresti: Anexa 11.]

5. Ca sa depui dosarul de somaj trebuie sa va programati. Adica nu te poti duce direct la ghiseu si sa lasi actele. Te duci, te programezi si depui dosarul in ziua si la ora la care ai fost programat. Nu am inteles de ce, ca acolo nu era nimeni, deci ar putea foarte bine sa iti rezolve problema de prima data.

6.  De cand primesti somajul (adica indemnizatia)? Pai, daca din momentul in care devii somer (adica nu mai ai de lucru) depui actele necesare la agentia pentru ocuparea fortei de munca de care apartii in maxim 10 zile, atunci primesti banutii cu data la care ai ramas fara job. Daca depasesti cele 10 zile, poti sa depui actele in maxim 1 an de cand ai ramas fara job, dar vei primi banii incepand cu data la care ti-au inregistrat cererea. DECI, daca acum vreo 3 luni ai ramas fara loc de munca, nu e tarziu nici acum sa depui cerere de somaj. Nu se micsoreaza in nici un fel perioada pentru care ti se da somaj si nici suma daca nu ti-ai depus dosarul in cele 10 zile, doar ca vei primii banii mai tarziu si incepand cu ziua in care ti-ai inregistrat dosarul.

7. Cat timp primim indemnizatia de somaj?

Indemnizatia de somaj se primeste in functie de cati ani a contribuit fiecare la fondul de somaj adica: am fost angajat cu carte de munca si angajatorul a platit la stat toate darile care trebuiau.

Se intampla insa sa existe si angajatori care „au uitat” sa plateasca darile la stat. Chiar daca nu este vina noastra, in acest caz suferim noi, angajatii, pentru ca in aceste conditii nu avem dreptul la somaj. Daca firma isi plateste insa datoriile, atunci lucrurile revin la normal si avem dreptul la banuti. Perioada pentru care primim acesti banuti este urmatoarea:

 • 6 luni daca am cotizat cel puțin 1 an sau daca sunt absolvent de liceu / facultate;
 • 9 luni daca am cotizat cel puțin 5 ani;
 • 12 luni daca am cotizat peste 10 ani.

8. Cum se calculeaza indemnizatia de somaj?

Aici exista mai multe formule si toate iau in calcul urmatoarele:

 • „Indicatorul social” care acum este de 500 lei
 • Numarul de ani lucrati (adica cotizati la Fondul de somaj)
 • media salarială din ultimul an lucrat

Facem calculele:

1) pentru absolventi liceu / facultate:

 • 50% x Indicatorul social = 50% x 500 = 250 lei

2) pentru ceilalti care au cotizat CEL PUTIN

 • 1    an:  (75% x Indicatorul social)
 • 3   ani: (75% x Indicatorul social) +   3% din media salariilor din ultimul an
 • 5   ani: (75% x Indicatorul social) +   5% din media salariilor din ultimul an
 • 10 ani: (75% x Indicatorul social) +   7% din media salariilor din ultimul an
 • 20 ani: (75% x Indicatorul social) + 10% din media salariilor din ultimul an

8. Cum primim banii de somaj?

 • Modul traditional este cu Posta Romana.  Vine postasul acasa in jurul datei pe care au ti-au comunicat-o cei de la somaj – acum este cam ziua de 16 a lunii. Se intampla sa mai si intarzie cateva zile, cam asa pana pe 23, cand vin si pensiile. Ne trebuie putina rabdare si daca postasul tot nu vine, trebuie sa mergem la posta sa intrebam.
 • Modul modern este sa primesti banii in cont si este bine sa spui de la inceput, zic eu. Ne-a dat mai multe informatii Cristina cam asa: trebuie sa depunem tot la biroul unde ne-am depus dosarul originalul + copie dupa un extras de la banca (cel mai recent) si 2 copii dupa CI.

9. Nu stiam ca pot beneficia de cursuri gratuite de calificare / recalificare / specializare. Fie ca ai indemnizatie de somaj sau nu, poti discuta sa faci un astfel de curs. Pentru 2011 (ca sa vedeti istoricul), gasiti aici tabelul cu meseriile (cursurile) aprobate, cu numarul de locuri in functie de judete:

Plan national de Formare profesionala pentru anul 2011

Pentru 2012 a aparut PROGNOZA CURSURILOR pe luna APRILIE

Ziceam ca o sa incerc sa vad daca e pe bune sau e doar pe hartie. Asa ca… iata in ce stadiu sunt: dupa ce iti da carnetul de somer, poti face o cerere ca vrei sa urmezi unul dintre cursurile de calificare/recalificare care se desfasoara in acel moment. Acum tine si de noroc, daca in perioada aia sunt programate sau nu vreun curs la care vrei sa participi.

Ca sa fii admis, trebuie sa te duci la o firma cu care au ei contract sa ti se faca un test psihologic, altfel nu esti primit la curs. Testul e simplu, urmareste sa vada daca esti sanatos la minte, ca nu ai ganduri de sinucidere etc. Este o formalitate, dar trebuie facut.

Pe perioada cat esti somer, ai voie sa faci un singur curs de calificare/ recalificare. De fapt, in fiecare perioada in care esti somer ai dreptul la un astfel de curs (cel putin asa am inteles eu). Cursul se tine dupa ce se strange o grupa (cam 20 de persoane), asa ca in functie de de cat de cautat este cursul, puteti gasi loc sau nu. Daca nu ati gasit loc acum, este posibil ca acel curs sa se mai tina – cel mai bine cred ca este sa intrebati la  ei, pentru ca exista cursuri de web design, de exemplu, care se tin o data pe an, sau de manichiurista care se tin de mai multe ori – cred ca e in functie de cerere. O alta idee ar fi sa va uitati la link-ul de mai sus (va puteti face o idee macar ce cursuri se tin).

Pentru luna in curs, la biroul de somaj la care ma duc eu, sunt printate niste foi in care sunt trecute cursurile care se tin in luna respectiva. Ele sunt anuntate si pe site-ul lor la adresa http://www.anofm.ro/ – de exemplu, cursurile pentru luna mai se gasesc in articolul din data de 28.04.2011.

In alta ordine de idei, o data ce ai inceput un curs, nu ai voie sa lipsesti mai mult de 10% din perioada (numarul de ore). Daca lipsesti mai mult sau nu iti dai examenul la terminarea cursului, ti se intrerupe dreptul de a primi indemnizatie de somaj si daca tin bine minte, te pun sa platesti si cursul. Asa ca daca v-ati inhamat la sanie, trageti pana la capat. Exista exceptii in care poti sa lipsesti conform nu stiu caror articole din nu stiu ce lege (dar, in stilul tipic romanesc, te pun sa semnezi ca ai luat la cunostinta, de exemplu, de Art 57 din legea 789/2002 – e un exemplu inventat, dar nu iti explica si ce scrie in acele articole de lege).

Ce era sa uit sa scriu: cursurile sunt si ele in functie de studiile pe care le ai: medii (bacalaureat) sau superioare. La unele se cere si atestat de calculator.

Ca sa depui cerere pentru unul din cursuri iti trebuie:

 • CERTIFICAT DE NASTERE – copie si original
 • ACT DE STUDIU (diploma dupa ultima forma de invatamant absolvita si eventual diploma de atestat calculator, daca e cazul) – copie si original
 • BULETIN – copie si original
 • CARNET DE SOMER – copie si original

10. Dupa ce v-ati depus dosarul de somaj ti se cauta repede un loc de munca si te trimit acolo la angajare. TEORETIC, ca practic mai uita. De fapt au o  lista intreaga cu job-uri, care este actualizata saptamanal. Pe aceasta o puteti gasi printata si legata cu o sfoara la ghisee acolo (:) cel putin asa e la mine la sector). In lista asta este trecuta compania care angajeaza, adresa companiei, functia pe care angajeaza (ex. coafeza, agent de vanzari etc.), ce studii se cer (liceu, facultate), alte observatii dac e cazul (de ex. se cere sa stii limba rusa, sau turca etc)

Lista o puteti gasi si pe Internet, insa nu stiu cat e de actualizata. Iar pe Internet nu sunt trecute detalii despre companii (se specifica doar functiile puse la bataie) – nu inteleg de ce.

Reclame
Comments
992 Responses to “CE TREBUIE SA STIU CA SOMER in 2010 – 2016”
 1. lumy spune:

  Buna,
  as dori sa’mi raspundeti si mie la o intrebare daca se poate!am terminat liceul si vreau sa urmez un curs de coafeza.pentru a face acest curs gratuit trebuie sa’mi depun somajul.Ideea este ca vreau sa dau si la facultate,insa din pacate nu am luat bacul din prima,iar daca il iau in a doua sesiune vreau sa urmez o facultate.ce se intampla cu acest curs?se anuleaza daca renunt la somaj?
  va multumesc!

  • wande spune:

   Eu zic sa mergeti sa va inscrieti ca somer (cu sau fara indemnizatie), sa mergeti la curs si in cazul in care intrati la facultate, spuneti atunci la somaj. Pana atunci puteti beneficia de acest curs pentru ca indepliniti conditiile.

 2. claudia spune:

  Buna, am terminat anul trecut liceul si am depus dosarul pt somaj prea tarziu si nu am luat, nu am luat nici bacul, se mai poate depune acum sau este prea tarziu? Multumesc

 3. alexandra spune:

  Buna ziua ,am si eu o intrebare:anul acesta am terminat facultatea si mi-am depus dosarul pentru somaj insa eu in ianuaria urmeaza sa nasc.Primesc indemnizatie pentru crestere copil din somaj?

 4. ionela spune:

  va rog sa ma ajutati cu ceva, am luat somaj numai 375 lei exact cat vine 75% din indicele de calcul, si nu am primit nimic procent,credeti ca banii aia eu ii mai recuperez vreodata, am lucrat la mai multe societati dar cu sediu in alte judete iar la mn in judet apar doar cu vechimea de la un singur loc de munca.muntumesc

  • wande spune:

   Mergeti si dicutati la somaj despre situatia dumneavoastra. Nu conteaza in ce judet ati lucrat, conteaza ce apare pe cartea de munca sau ce adeverinte de salariu ati dus. In functie de acestea se calculeaza somajul, nu de locul unde ati lucrat, atata timp cat ati lucrat in Romania.

  • unique spune:

   Cu aceeasi situatie m-am confruntat si eu si a iesit faptul ca unele dintre firmele la care am lucrat nu au depus declaratiile la ITM,somaj si pensie astfel incat anii respectivi nu au putut fi luati in calcul pt somaj!

   • wande spune:

    Din pacate, sunt numeroase cazuri de acest gen. De aceea, cand va angajati, trebuie sa fiti foarte atenti la ce firma va angajati.

 5. Livia spune:

  Buna,
  Am si eu o intrebare..Daca am absolvit liceul anul trecut(la zi;am luat si Bacalaureatul) dar nu am reusit sa ma angajez nicaieri in tot timpul asta(multi angajeaza la negru..daca ma intelegi),am vreo sansa sa primesc somaj daca depun actele acum?Ideea e ca a trecut totusi 1 an de cand am terminat scoala..Astept un raspuns,te rog!Multumesc!

 6. eu spune:

  Buna ziua,
  In primul rand va multumesc mult pentru aceasta pagina – sper ca stiti cat de mult valoreaza ajutorul dvs. pentru toata lumea.
  As vrea sa va intreb si eu ceva. Daca am terminat masteratul anul trecut, in iulie – deci banuiesc ca nu mai pot sa primesc indemnizatie – ce trebuie sa fac ca sa fiu asigurat medical? (probabil ca e putin offtopic, dar poate ma puteti ajuta…) Niciodata nu am lucrat, si din pacate tot am amanat sa rezolv si lucrurile acestea dupa terminarea facultatii si acuma habar n-am de unde sa incep…
  Va multumesc anticipat.

  • wande spune:

   Trebuie sa mergeti la casa de asigurari de sanatate si sa va platiti asigurarea medicala dumneavoastra personal. Numai bine.

 7. mirela spune:

  Buna ziua! Sunt la somaj,cu toate actele in regula de pe 25.06. 2012. Maine, 19.07 trebuie sa merg cu el la vizat.
  Tin sa precizez ca m-am incadrat in acele 10 zile pentru depunerea dosarului. Intrebarea mea e cand se face plata somajului?
  E posibil sa iau ceva acum la sf de iulie pentru iunie sau abia in august vad si eu banii?

 8. scripcaru ana spune:

  Buna seara.Eu sunt in somaj si mi s-a oferit loc de munca la 130 Km de domiciliu stabil.Eu stiam ca ti se intreripe indemnizatia de somaj daca refuzi un loc de munca sub 50 km.CEi de la somaj spun ca in 2011 s-a modificat legea si poate sa ne ofere locuri de munca in orice judet din tara.Ma poate ajuta cineva cu articolul de lege.Va multumesc.

  • wande spune:

   Sunt multe legi referitoare la somaj, care s-au completat una pe alta. Iata cam care sunt acestea. Este posibil ca intr-una din acestea sa se specifice ce cautati dumneavoastra.

   Promulgată: D. nr.84/2002
   pentru promulgarea Legii privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă
   Referită de: H.G. nr.174/2002
   pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă
   Modificată: O.U.G. nr.124/2002
   pentru modificarea şi completarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă
   modifică art. 17 alin. (1) lit. d, art. 18 alin. (2) lit. a, art. 38 alin. (1) lit. d, art. 72, art. 79 alin. (2), art. 86 alin. (2) – (4); introduce alin. (21), (22) şi (31) la art. 86
   dispune republicarea
   H.G. nr.1.089/2002
   pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 174/2002
   modifică şi completează Normele metodologice
   O.U.G. nr.147/2002
   pentru reglementarea unor probleme financiare şi pentru modificarea unor acte normative
   modifică, începând cu luna ian 2003, art. 26 alin. (1)şi art. 28
   L. nr.4/2003
   privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 124/2002 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă
   modifică art. 86 alin. (1).
   Vezi si: D.C.C. nr.217/2003
   referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 44 lit. m) din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă
   Modificată: L. nr.232/2003
   pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 36/2003 privind corelarea unor dispoziţii din legislaţia financiar-fiscală
   abrogă la 1 ianuarie 2004 art. 32 alin. 1 si 2.
   O.G. nr.86/2003
   privind reglementarea unor măsuri în materie financiar-fiscală
   repune în vigoare art. 32 alin. (1) si (2) ca urmare a abrogării art. IV litb) din L. nr. 232/2003
   L. nr.107/2004
   pentru modificarea şi completarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă
   modifică art.16 lit.e), art.17 alin.(1) partea introductiva si lit.a), g) si h), art.17 alin.(2) lit.a) si b), art.18 alin.(2) lit.c), art.19 lit.a), art.25 alin.(2), art.26, art.28, art.33 alin.(1) lit.f), art.34 alin.(2), art.35, art.38 alin.(1) lit.a) si h), art.44 lit.m), art.45 alin.(1) lit.c), art.50 alin.(3), art.56, art.61 alin.(3), art.66; art.67 alin.(2), art.71 alin.(3), art.72, art.76, art.78, art.79 alin.(1), art.80, art.83 alin.(2), art.85, art.86, art.87, art.88, art.89, art.90, art.91, art.92, art.93 alin.(1), art.94, art.113 partea introductiva, art.114 lit.b); introduce alin.(11) la art.24 ,alin.(3) la art.25 ,alin.(2) la art.27 ,alin.(11)-(13) la art.34 , art.481, art.561, art.661,alin.(3) si (4) la art.67 , art.851, art.861, art.862, lit.i) la art.113, alin.(2) la art.116, art.1161 ; abrogă art.17 alin.(1) lit.i), art.38 alin.(1) lit.i), art.83 alin.(3)
   dispune republicarea
   L. nr.580/2004
   pentru modificarea şi completarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă
   modifică art. 71 alin. (3), art. 85 alin. (2); introduce art. 841 si art. 842
   dispune republicarea
   O.U.G. nr.144/2005
   pentru modificarea şi completarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă
   – modifică, la 1 ian. 2006, art.5 pct.III şi IV, art.21, art.22 alin.(1), art.26, art.28, art.31, art.39, art.44 lit.b) şi c), art.49, art.50 alin.(3), art.57, art.661 alin.(2) lit.a) şi d) şi alin.(5), art.69, art.72, art.76, art.80 alin.(1) partea introductivă, art.83 alin.(2), art.85 alin.(1) şi (2), art.86 alin.(7) lit.c), art.93 alin.(1), art.116 alin.(2), art.127; introduce, la 1 ian. 2006, pct.IV1 la art.5, alin.(21) şi (31) la art.661, art.731, alin.(3) la art.91; abrogă, la 1 ian. 2006, art.113 lit.d); în cuprinsul legii, sintagmele „salariul de bază minim brut pe ţară” şi „salariul minim brut pe ţară” se înlocuiesc cu sintagma „salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată”, iar sintagma „venituri mai mici decât indemnizaţia de şomaj” se înlocuieşte cu sintagma „venituri mai mici decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată”; în cuprinsul legii, expresia „neimpozabilă” se elimină, întrucât regimul fiscal aplicabil sumelor acordate potrivit legii este reglementat prin Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.
   dispune republicarea
   L. nr.68/2006
   privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 144/2005 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă
   – aprobă O.U.G. nr.144/2005
   O.U.G. nr.91/2007
   pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul protecţiei sociale
   – modifică art.26, art.27 alin.(1), art.28, art.29; introduce alin.(2) la art.30
   O.U.G. nr.126/2008
   privind modificarea şi completarea unor acte normative în vederea eliminării legăturilor dintre nivelul drepturilor acordate din bugetul asigurărilor pentru şomaj şi nivelul salariului de bază minim brut pe ţară şi al stabilirii măsurilor de aplicare a unor regulamente comunitare
   – modifică art. 5 pct. IV lit. c), art. 17 alin. (1) lit. a) şi f), art. 19 lit. d), art. 33 alin. (1) lit. a), art. 34 alin. (1) lit. b) şi alin. (3) lit. b), art. 38 alin. (1) lit. a), art. 44 lit. b), c) şi k), art. 45 alin. (1) lit. d) şi alin. (3), art. 47, art. 48_1 alin. (4), (5) şi (6), art. 66 alin. (1), art. 731 alin. (1), art. 74, art. 75, art. 79 alin. (2), art. 80 alin. (1), art. 83 alin. (2) lit. a) şi b), art. 85 alin. (1), (2) şi (5), art. 862 alin. (2), art. 99 lit. h), art. 101, art. 114, art. 127; introduce pct. IX la art. 5, art. 331, alin. (4) şi (5) la art. 37, alin. (31) la art. 45, alin. (7) la art. 481, alin. (5) la art. 66, alin. (3) şi (4) la art. 79, alin. (2) şi (3) la art. 95, lit. j) la art. 113; abrogă art. 85 alin. (3), art. 94
   O.U.G. nr.192/2008
   privind aprobarea unor măsuri de relaxare fiscală în vederea creşterii economice şi a numărului locurilor de muncă (abrogata prin O.U.G. nr.226/2008)
   – la 1 ian. 2009, modifică art. 851; introduce art. 843
   O.U.G. nr.226/2008
   privind unele măsuri financiar-bugetare
   – abrogă O.U.G. nr. 192/2008
   L. nr.118/2010
   privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar
   – se reduce cu 15 % cuantumul indemnizaţiei de şomaj şi drepturile băneşti prevăzute la art. 72, 731, 74 şi 75; abrogă art. 78 şi 79
   O.U.G. nr.108/2010
   pentru modificarea şi completarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă
   – modifică art. 5 pct. IX, art. 39 alin. (2) lit. a), art. 40 alin. (1), art. 42 alin. (1), art. 44 lit. d), art. 731 alin. (4), art. 127; introduce alin. (3)-(5) la art. 33
   L. nr.233/2010
   pentru modificarea şi completarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă
   – modifică art. 661 alin. (5); introduce alin. (4) la art. 25, art. 371, lit. e) la art. 41 alin. (1), alin. (11)-(13) la art. 41, alin. (5) la art. 45, alin. (11) la art. 95
   O.U.G. nr.117/2010
   pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal şi reglementarea unor măsuri financiar-fiscale
   – modifică art. 19 lit. f), art. 21, art. 22 alin. (2), art. 24 alin. (1) lit. a), art. 26, art. 27, art. 29, art. 31 alin. (1), art. 34 alin. (11) lit. a), art. 35 alin. (1)
   O.U.G. nr.17/2011
   privind administrarea creanţelor bugetare reprezentând comisionul datorat, până la data de 31 decembrie 2010, de angajatori inspectoratelor teritoriale de muncă, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul sistemului asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă
   – modifică art. 5 pct. V, VI şi VII, art. 16 lit. b), art. 34 alin. (2), art. 37 alin. (1), art. 38 alin. (2) şi (3); abrogă art. 17 alin. (2) lit. c), art. 38 alin. (1) lit. n)

 9. mirel spune:

  buna ziua, as vrea sa stiu daca .. eu acum in iulie am terminat facultatea dar nu mi-am dat licenta din cate stiu pot lua somanj.. dar mai am o problema la o materie nu am nota .. acum intrebarea mea este pot baga si asa actele de somaj.. eu licenta in februarie o sa o dau..iar aceasta disciplina tine de indrumatorul de licenta.. ce pot face?? va rog sa imi raspunde-ti. multumesc frumos.

 10. Ana spune:

  Buna ziua,

  Am absolvit facultatea acum doi ani, urmata de un program de master pe care inca nu l-am absolvit (dizertatia mi-o sustin abia in februarie). Inca nu am reusit sa ma angajez si nu am lucrat in timpul studiilor. As vrea sa stiu daca pot aplica pentru indemnizatia de somaj in aceste conditii.

 11. dana spune:

  Buna ziua,as vrea sa stiu daca o pers care face liceul la seral dupa terminarea lui se poate primi somaj?imi cer scz daca am spus ceva haios dar era o curiozitate.multumesc !!

  • wande spune:

   Nu sunt sigur, insa nu cred. Din cate stiu eu, daor cei care termina la zi. La seral, se presupune ca munciti, deci puteti lua somaj in alte conditii – pentru ca ati muncit. Sunati la ei si intrebati exact va rog.

 12. getta spune:

  buna ziua o intrebare scurta si simpla. somerii beneficiaza de reduceri la abonamentele ratb?

 13. Lucian spune:

  Salut,
  Una intrebare.
  In cazul in care sunt in somaj si vreau sa imi deschid o societate pe numele meu ai idee daca mai primesc somaj in continuare?

  Multumesc
  Lucian

 14. unique spune:

  Ce se intampla daca mi-am pierdut carnetul de somaj iar pe 17.07.2012 trebuie sa ma duc la viza???? Va rog sa-mi spuneti daca trebuie declarat la monitorul oficial…

 15. dragan lenuta spune:

  buna ziua,am si eu o intrebare daca se poate. am terminat liceul de 4 ani,am luat bacul iar apoi m/am casatorit iar acum urmeaza sa am un bebe.in toti acesti 4 ani de la terminarea liceului nu am lucrat. as dori sa stiu daca se poate face indemnizatie de somaj dupa atata timp. multumesc mult

 16. Mihaela spune:

  Buna ,. Am terminat liceul , am luat bac-ul . Acum vreau sa intru la facultate la zi sau la plata inca nu sunt hotarata . Pot sa iau somaj ? Va multumesc .

  • wande spune:

   Tocmai am raspuns la o intrebare similara. Puteti, dar daca intrati la facultate trebuie sa declarati si nu mai primiti.

   • Alina spune:

    Eu am o prietena care dupa teriminarea liceului a primit somaj ,desi s-a inscris si la facultate (nu a declarat ca merge si la facultate).Poate sa pateasca ceva?

   • wande spune:

    Da, daca se afla trebuie sa dea inapoi

   • Alina spune:

    Era tare inspaimantata…zicea ca o sa i se anuleze diploma de licenta din cauza aceasta…oare este posibil?Multumesc frumos!

   • wande spune:

    Ce legatura are diploma de licenta cu somajul? In cel mai rau caz va trebui sa plateasca din urma banii pe care i-a primit de la somaj si nu trebuia sa ii primeasca.

 17. munteanu spune:

  salut ma numesc ciprian sunt student am terminat facultatea (3 ani forma de invatamant ID) dar nu am dat exanenul de licenta din motive financiare imi mai trebuia niste bani si nu iam avut.pot sa imi fac dosar pentru ajutor de somaj in conditiile astea fara sa am diploma de licenta dar totusi am terminat cei trei ani cu toate examenele luate .as vrea un raspuns urgent daca se poate multumesc anticipat. cu respect ciprian s.

  • wande spune:

   Nu stiu ce sa va zic. Va pot spune insa daca va imprumutati, luati licenta, apoi luati sigur somaj si puteati returna banii. Si mai primeati bani si cateva luni de aici inainte. 🙂

 18. dana spune:

  Buna ziua,
  Va rog frumos sa ma lamuriti intr-o problema.
  In luna ianuarie si februarie 2012 am avut inchiriat apartamentul (120ron /luna). Din deverinta eliberata de adm fin rezulta un venit pe anul 2012 de 1800.
  Incepand cu luna iulie sunt somer, am 15 ani in campul muncii cu studii superioare
  Stiu ca aj de somaj se calculeaza :
  75%500+7%media ultimilor 12 luni
  Cat influenteaza somajul aceste venituri pe care le-am avut in lunile ian si feb.
  Acum nu mai am nici un venit.
  Cum procedez.
  Multumesc frumos.

  • wande spune:

   Din punctul meu de vedere, cele 2 luni va influenteaza somajul destul de putin (probabil undeva la 5-7 lei, sau chiar mai putin), insa sunt buni si acestia. Cum sa procedati? Mergeti si depuneti actele de somer si vorbiti acolo si despre aceasta situatie.

 19. Emilia spune:

  Eu am beneficiat de somaj 6 luni de la terminarea liceului.. Si am prins cateva luni si in timpul facultatii.. Desi mai nou am aflat ca este un pic nelegal ceea ce s-a intamplat.. Dar au trecut 10 ani de atunci si momentan nu s-a prins nimeni :))) sa speram ca nu se va prinde nimeni nici pe viitor:) altfel nu stiu ce se va intampla.

  • wande spune:

   Dupa o perioada de ani, probabil chiar 10 ani, faptele rele se prescriu. :). Deci nu cred ca va mai cauta nimeni acum dupa 10 ani, decat daca ati facut fapte foarte grave. Eu sper ca ati facut si multe fapte foarte bune in cei 10 ani ca sa simtiti ca ati meritat banii aceia.

 20. Diana spune:

  am absolvit liceul, iar acum urmeaza sa ma inscriu la admiterea pentru facultate. imi pot depune dosarul pentru ajutor de somaj, avand in vedere ca inca nu am fost admisa la facultate? am vrut sa imi iau adeverinta de la medicul de familie si mi-a zis ca ea stie ca daca ma inscriu la facultate nu mai pot beneficia de ajutor de somaj in lunile astea pana incepe facultatea.

  • wande spune:

   Eu zic ca ati putea, pentru ca daca nu intrati la facultate, ce faceti? Oricum, trebuie sa tineti cont ca actele le puteti depune in maxim 60 de zile de la terminarea liceului. Daca admiterea la facultate dureazamai mult si nu intrati, atunci ce faceti? Oricum, va ia cel putin 2 saptamani ca sa strangeti toate actele, deci ar trebui sa incepeti sa depuneti actele cam in maxim 45 de zile de la terminarea liceului.

 21. gabriela spune:

  Buna ziua!
  La calcul vechime somaj se calculeaza si cei 2 ani de stat acasa cu copilul plus somajul avut inainte? Eu am avut 9 luni somaj dupa liceu, 7 ani si vreo 2 sau 3 luni in cartea de munca plus doi ani de indemnizatie. Se considera 10 ani? Multumesc mult!

 22. Elena spune:

  Buna ziua..Am si eu o intrebare:luna viitoare o sa termin o scoala sanitara postliceala,o sa primesc somaj chiar daca este scoala privata?

  • wande spune:

   Nu stiu sa va zic. Poate va raspunde altcineva. In principiu da, nu am vazut in lege sa se specifice ca scoala sa fie de stat.

 23. Mihaela spune:

  Inafara de somaj agentia anofm ma poate ajuta sa ma angajez am inteles ca trebuie sa depun un dosar (ce acte ar trebui sa contina)

  • wande spune:

   Agentia va poate trimite la unul dintre angajatorii care au locuri de munca disponibile, insa doar angajatorul poate decide daca sunteti sau nu persoana potrivita pentru acel job. Pana atunci, nu trebuie sa faceti nici un dosar, dar trebuie sa fiti inscris in baza de date a agentiei ANOFM / AJOFM ca si somer (persoana in cautarea unui loc de munca).

 24. maria spune:

  buna ziua am si eu o intrebare ce perioada trebuie sa ai lucrat consecutiv ca sa iei somaj..

 25. LILI spune:

  Buna,
  daca de exemplu eu am viza la somaj pe 21 august si vreau sa merg sa zic pe 17 august ca dupa aceea plec din localitate se poate sau trebuie neaparat in 21 sa merg…………stiu ca nu e bine sa mergi dupa data in care ai pusa viza.

  Multumesc

  • wande spune:

   Mai bine mergeti inainte, pe 17 cum ziceti dvs. si vorbiti cu cei de la somaj ca vreti sa plecati un pic din localitate. Impreuna o sa gasiti o solutie, chiar daca nu puteti fi fix pe 21 aug la viza. Insa trebuie sa vorbiti cu ei neaparat. Numai bine.

 26. george spune:

  buna, as avea si eu o antrebare,,,,daca nam muncit an tara vreo doi ani de zile,,,pot sami depun acte pentru somaj,,si ce acte,,multumesc

 27. Diana spune:

  Buna sunt si eu interesata sa aflu de acele cursuri, care din cate am inteles sunt obligatorii.Sunt sau nu?Nu pot sa inteleg cum in 4-5 luni pot invata un curs de coafeza care la o scoala unde se invata numai asa ceva e nevoie de 3 ani plus inca un curs de un an de specializare.E chiar absurd, o bataie de joc.

  • wande spune:

   Eu nu stiu sa fie obligatoriile cursurile. Mergeti la ele decat daca vreti. Insa daca va inscrieti, trebuie sa mergeti pana la sfarsit, altfel platiti cursurl.
   Sunt de acord cu dvs. ca daca faceti un astfel de curs nu veti deveni expert, insa poate fi un inceput in noua meserie.

 28. tibor spune:

  Buna ziua.din data de 30 iun mi-am pierdut locul de munca.Vreau sa imi bag actele pt indemnizatia de somaj.Intrebarea mea este cat timp trebuie sa treaca din somaj ca sa ma pot angaja din nou?Este important pentru mine sa am somajul prima data,ca in cazul in care nu voi corespunde postului de la noua firma ,sa ma pot reintoarce in somaj.Va rog sa ma ajutati.Multumesc frumos!

  • wande spune:

   Buna seara,

   Eu nu stiu de nici o limita cand sa va angajati daca sunteti in somaj. Ati auzit dvs. de asa ceva? Oricum, daca va angajati, e bine sa va angajati cu contract pe perioada determinata astfel incat pe perioada cat sunteti angajat vi se intrerupe somajul. Daca dupa perioada din contract (determinata) angajatorul nu va mai prelungeste contractul, puteti lua in continuare somajul. Numai bine!

   • teutza spune:

    chiar daca va angajati, somer fiind, veti beneficia de un procent de 30% (aprox) din valoarea somajului pentru toata perioada in care ati fi fost in somaj. Deci chiar daca va angajati veti primi acest procent in continuare pana expira perioada de acordare a indemnizatiei. bafta in continuare

 29. Mariusss spune:

  Salut am si eu o intrebare trebuie sa imi fac actele pentru somaj
  Si imi trebuie adeverinta de la liceu
  Mentionez ca sunt la licu zi in clasa a 12 a dar am uitat sa trec pe acolo :)) (rusine mie) in fine
  Ma pot duce la liceu sa cer adeverinta ce imi ajuta la somaj? sau cum vine?

  Multumesc

  • wande spune:

   Salut,
   Cred ca trebuie sa termini liceul intai sau s-a terminat deja? Sigur ca la liceu trebuie sa mergi. Este posibil insa sa-ti ceara diploma de bacalaureat. Nu stiu sigur. Oricum, trebuie sa incerci. Ce poti sa pierzi, nu?

 30. ionel spune:

  Buna ziua.Am lucrat 8 luni la o firma si firma s-a desfiintat.Am dreptul la somaj?mentionez ca atata am si vechimea in munca 8 luni si sant si student.Adica acuma anul asta obtin licenta

  • wande spune:

   Salut, din pacate cu vechimea asta nu poti obtine somaj. Dupa ce iei licenta, poti sa depui actele ca si absolvent de facultate. Bafta!

 31. MIHAELA spune:

  Buna,am terminat liceul si as vrea sa intru in somaj ,am lucrat doua veri la rand ,se pun si astea la socoteala?

 32. Tanase Cristi spune:

  deci cum ma angajez eu ca bucatar cu diploma si nu stiu sa gatesc ?? deci e curs sau hotie curata pe fata

  • wande spune:

   Cristi,
   Sunt intrebari la care nu iti pot raspunde eu. Este societatea in care traim. Daca stii meserie si nu ai diploma, nu te angajeaza. Daca ai diploma, dar nu stii meserie iar nu te angajeaza. De ce nu vorbesti direct la cei de la somaj de acest aspect. Ce ai a pierde? Degeaba imi spui mie sau prietenilor, daca nu spui acolo unde se iau deciziile. Adica la cei de la somaj. Eu te inteleg perfect dar nu te pot ajuta in nici un fel. Si eu, sunt la fel ca tine.

 33. Adda spune:

  Buna ziua!

  Am absolvit studiile de masterat de curand si doresc sa-mi depun actele pentru somaj. Insa in ultimul an am lucrat timp de 7 luni part-time (si nu in domeniu). Mai pot primi indemnizatia de somaj pentru absolvent?

  Multumesc anticipat!

 34. florin spune:

  buna ziua ,daca primesc pensie de urmas ca am urmat o facultate,acum am absolvit facultatea,pot sa primesc somaj ?

  • wande spune:

   In principiu daca mai ai alte venituri, nu poti obtine somaj. Cu conditia ca acestea sa mai mici decat somajul pe care l-ai putea primi (ceva in acest gen). In acest caz cel mai bine intrebi la cei de la somaj exact, le spui cat primesti pensie etc.

 35. ancuta spune:

  Buna ziua

  Pentru ca sa i-au indemnizatie pentru copil trebuie sa am lucrat un an consecutiv?sau se poate si cu pauza?

  Multumesc frumos!

 36. Diana spune:

  Buna ziua,

  Va rog sa imi spuneti daca imi pot depune dosarul de somaj la AJOFM BUcuresti, avand in vedere ca in ultimii 2 ani am muncit in Bucuresti, dar nu am domiciliu in buletin, ci am decat un contract de comodat, neinregistrat la circa financiara pentru ca nu platesc.
  Stau in casa unei matuse care este plecata din tara si de aceea nu am avut cum sa imi modific buletinul pe municipiul Bucuresti.

  Va multumesc

  • wande spune:

   Actele trebuie sa le depuneti acolo unde aveti domiciliul din buletin. Eu nu stiu sa existe exceptii de la aceasta regula.

 37. Cosmin spune:

  Salut!

  In momentul in care mi s-a emis carnetul de somaj mi s-a inscris pe el si suma pe care o voi primi lunar. Astazi a venit primul somaj si este cu 20% mai putin decat suma respectiva la care ma asteptam. Asigurarea de sanatate este trecuta separat. Daca as aduna-o la banii primiti in mana tot sunt cu 15% mai putini decat suma notata de ei. Este vorba de un impozit sau e o greseala pe care va trebui sa o clarific? Multumesc!

  • wande spune:

   Primul somaj inseamna suma pe prima luna din ziua in care v-ati depus actele. Adica: daca v-ati depus actele pe 7 ale lunii sa zicem, veti primi somajul pentru restul de zile ramase pana la sfarsitul lunii (adica vreo 21 de zile daca luna are 30 de zile). Deci nu veti primi toata suma de pe carnet pentru ca nu este luna intreaga. De luna urmatoare, veti primi toata suma.

 38. maria spune:

  daca m am angajat cu data de 28 mai pentru luna mai ,mai primesc somaj?

 39. dan spune:

  Ce putere are ALoFM ? eu am patit-o destul de urat
  si sunt curios ce se intampla daca dosarul meu este neinchis
  In perioada decembrie 2010 martie 2011 am fost in somaj, cand am depus actele am intrebat daca am un contract in asigurari cu un venit ce maxim 100 lei pe luna e ok? au zis ca da, ca nu depaseste indemnizatia de somaj.
  Insa dupa 1 an jumate aflu ca trebuia sa le restitui banii inapoi ca am avut venit in acea perioada .
  Exista vreo scapare? cum sa procedez? am luat 4 sau 5 luni somaj, insa doar 3 luni am avut venit din conventie civila,
  Ce se intampla daca imi face debit sa restitui banii si nu ii platesc?
  Sau ce as putea face inainte sa imi faca debit
  O contestatie cum m-ar putea ajuta, nu am nici o portita?
  Mi se pare aberant ca pentru 1 leu venit sa nu-ti mai acorde somaj, si mai rau sa-l restitui dupa 2 ani de zile
  Multumesc

  • wande spune:

   Legea nr.76 din 16 ianuarie 2002 zice la Art. 34 ca pot lua indemnizatie de somaj:
   b) cei care nu realizează venituri sau realizează din activităţi autorizate potrivit legii venituri mai mici decât indemnizaţia de şomaj;

   Mergeti cu legea si spuneti-le. Daca intre timp s-a schimbat legea, este valabila legea de la momentul in care v-ati depus actele de somaj. Haideti sa vedem ce zic si vedem mai departe cum trebuie sa procedati. Succes!

 40. ELENA spune:

  BUNA, an intrat pe situl tau incercand sa gadesc date cu privire la faptul dk pot sa primesc somaj dk am avut in ultimul am contract pe perioada determinata, pe langa acesta mai avand inca 2 ani lucrati consecutiv, dar astazi cand mam dus la firma sa cer sa mi se completeze actele mi sa spus sec ca nu se poate sa imi iau somaj pt k am contract pe perioada determinata, adika pana la 03 inuie an curent si vroiam sa va intreb dk este asa. va multumesc!

  • wande spune:

   NU, nu este asa. Aveti dreptul la somaj. Si eu am avut contract pe perioada determinata 1 an de zile si am luat somaj fara nici o problema. Cei de la firma dvs. probabil ca nu stiu. Asa credeam si eu inainte, ca nu pot, pana nu mi-a deschis cineva ochii. Si tot nu am crezut pana nu am mers la somaj si mi-au zis ca am dreptul. Deci mergi inainte :)!

 41. Catalina spune:

  Buna,

  Am lucrat 5 ani la o firma ; in dec 2011 mi-am dat demisia iar in aprilie 2012 m-am angajat la alta firma pe per nedeterminata cu per de proba 90 de zile.
  Daca primesc notificare de la angajator ca dupa per de proba nu mi se continua contractul de munca pot beneficia de somaj? mentionez ca lucrez in vanzari si nu am reusit sa imi ating target ul multumesc

  • wande spune:

   Buna,
   Nu stiu daca ai citit din mesajele si raspunsurile trimise de mine si de cititori. Daca m-as lua dupa unul dintre cititori care a trecut printr-o situatie similara cu a ta, ai dreptul la somaj.

 42. Hanna spune:

  buna ziua, ma numesc Hanna si sunt indeminzata, am terminat facultatea iar din data de 30 aprilie 2012 sunt in somaj. dupa cum am inteles doamna care mi-a analizat dosarul a zis ca din data de 15 iunie voi primi indemnizatia de somaj, dar nu mi-au intrat inca banii in cont (mi-a cerut extrasul de cont ca sa pot primi banii pe card). Cum pot afla exact cand imi intra banii in cont ca as avea nevoie urgent de bani

  • wande spune:

   Se intampla sa mai intarzie banii. Mie cel mai tarziu mi-au ajuns pe data de 22 daca imi aduc bine aminte. Eu vorbeam cu postasul, dar tu daca primesti banii pe card nu prea ai cu cine. In cazul in care insa nu iti vin banii luna asta, cand te duci sa iti vizezi carnetul trebuie sa spui acolo. O s afaci o cerere sau ceva de acest gen si data viitoare iti vin banii pe ambele luni. Cel putin asa am intels eu ca se intampla. Sau mai poti sa suni la cei de la somaj sa intrebi eventual.

   • marav spune:

    Intre 18-23 ale lunii sunt virati banii!

   • unique spune:

    Cu aceeasi problema se pare ca ma confrumt si eu.Dosarul meu a fost aprobat in data de 17 mai iar inspectorul de acolo mi-a spus ca banii ar trebui sa intre intre 15-17 iunie.Bineinteles ca nici pana azi nu am primit nimic!!! Nu mi se pare normal sa stau sa ma rog de ei ca sa-mi trimita un drept al meu cu atat mai mult cu cat eu am platit darile catre stat in timp util….si in plus nu-i poti trage la raspundere si nici nu-i poti penaliza in vreun fel asa cum isi permit ei sa faca atunci cand noi intarziem cu platile!!!
    @wande…cum adica este posibil ca banii sa-i primesti peste 2 luni desi esti somer si este foarte clar ca ai nevoie de bani???!!!

   • wande spune:

    Ma refeream la cazul in care apare vreo eroare la ei si nu vin banii din prima luna. Nu in mod obisnuit.

 43. Andrei spune:

  Buna ziua , am un contract pe perioada determinata care expira pe 30 iunie. Problema e ca contractu sa facut pe o perioada de 11 luni si vroiam sa stiu daca pot primi somaj. Am un an de la absolvirea liceului. Multumesc

  • wande spune:

   Ar fi bine sa va mai prelungeasca macar cu 1 luna ca sa faceti cele 12 luni si ca sa puteti lua somaj. Poate ajungeti la un acord cu angajatorul. Este pacat ca pentru o luna sa nu beneficiati de somaj. Va doresc succes!

   • teutza spune:

    din cate cunosc eu, in cazul contractelor cu perioada determinata nu se acorda somaj. Dar mai interesati-va

   • wande spune:

    Se acorda somajul si pentru cei care au lucrat pe perioada determinata. A fost cazul meu.

 44. crisina spune:

  buna,am si o intrebare daca am lucrat 8 luni cu norma intreaga i dupa 1 an cu 4 ore fara intrerupere pot primi somaj?

  • wande spune:

   Buna ziua, din cate stiu se ia in calcul doar programul cu norma intreaga. Eu nu cred ca puteti obtine somaj, dar cel mai bine intrebati la fortele de munca.

  • Catalin spune:

   ba poti primi somaj, trebuie sa ai cel putin 1 an lucrat in 2 ani. Eu am lucrat 1 luna cu 1 ora pe zi, restul cu norma intreaga. Deci aveam circa 17 luni in 2 ani. Eu am patit asa ceva, dar iau somaj. Mai trebuie sa indeplinesti alte criterii referitoare la modul de incetare a contractului de munca.

  • GIA spune:

   Normal ca iei cele 8 luni raman intacte si cele 12 luni cu jumatate de norma se injumatateste in 6 luni.Deci, 8 +6 fac 14luni. Ai peste cele 12 luni. Conditia este sa fi muncit cele 2 perioade la acelasi angajator si fara intrerupere. Bafta!

 45. Padina Manu spune:

  Buna ziua,am si eu o intrebare…Am lucrat la o firma timp de 4 ani cu contract de munca si toate taxele platite (10 martie 2008 – 02 martie 2012) si m-am angajat la firma la care lucrez acum si am semnat contractul pe 5 martie 2012(la fel toate taxele sunt platite si este tot o firma serioasa).Pe langa astea sunt absolvent de liceu si de facultate.Datorita ultimelor noutati ca vor fi reduceri de personal ma tem pentru situatia mea si intrebarea mea este daca am intreruperea aceasta pe contarct(2 martie-5 martie) mai primesc ajutor de somaj in cazul in care voi fi dat afara de la job??? Va multumesc anticipat.

  • wande spune:

   Buna ziua,
   Pe tema aceasta a fost o discutie foarte ampla, inclusiv aici pe blog. Eu stiu ca nu trebuie sa aveti intrerupere cel putin 12 luni, altii zic ca este OK. Deci, dupa stiinta mea, cele 3 zile intrerupere s-ar putea sa va coste. Insa, intotdeauna este bine sa cereti si a doua parere. Numai bine.

  • Catalin spune:

   Intreruperea unui contract cu afecteaza daca ei sau nu somaj, poti sa ai minim 12 luni de munca in 2 ani. Ca sa fiu mai explicit sa dau un exemplu: daca ai lucrat la o firma 4 luni, la alta 1 luna, si asa mai departe ( chiar daca ai avut intreruperi de contract sau concediu fara plata pentru 1, 2, 3, ..etc zile) dar aceeste luni lucratoare trebuie ca adunate sa dea 12 luni. Iti pun din propie experienta.

 46. Stefanescu Georgeta spune:

  Buna,
  Ma numesc Georgeta si pana pe 5 iulie sunt in preaviz.Abia dupa aceasta data pot sa-mi depun actele de somaj?Inca nu mi-au trimis nimic de la firma,decat preavizul.Dupa depunerea actelor,trebuie pe fiecare luna sa-ti pui viza?Si trebuie personal sau iti cere si buletinul?

  • wande spune:

   Puteti depune actele dupa ce vi se termina contractul de munca (deci si preavizul). De la firma trebuie sa cereti dvs. actele care va intereseaza, probabil ei nu o sa va trimita nimic sau o sa intarzie. La somaj da, trebuie sa mergeti personal in fiecare luna sa va vizati carnetul de somer, cu buletinul. Oricum o sa va explice cei de acolo tot cand mergeti sa depuneti actele.

 47. Cezar spune:

  am terminat facultatea, am depus actele de somaj, am luat somaj 6 luni (noiembrie-aprilie), in caz ca ma angajez trebuie sa anunt imediat pe cei de la AJOFM? ca am fost acum la sfarsitul lui mai sa-mi inchid dosarul, ca mi-au zis sa vin la sfarsitul lui mai iar cei de la AJOFM mi-au spus ca nu e graba sa-mi inchid dosarul decat pe la toamna… sau firma la care ma angajez se va ocupa de asta? va trebui sa fac vreo cerere de inchidere a dosarului?

  • wande spune:

   Eu zic sa mergeti sa va inchideti dosarul. Nu inteleg amanarea, din moment ce nu mai primiti ajutor de somaj. Dosar inchis inseamna ca vi se va da o foaie pe care o sa scrie ca in perioada aceasta ati fost in somaj. Foaia o pastrati pana iesiti la pensie si o depuneti atunci cu actele de pensionare. Puteti ramane totusi in evidenta lor ca somer fara indemnizatie. Asta este alta treaba. Pe cei de la somaj trebuie sa ii anuntati ca v-ati angajat doar daca primiti ajutor de somaj, ca sa nu va mai plateasca in continuare. In cazul dvs. nu mai este valabil, deci nu trebuie sa ii mai anuntati nimic.

 48. Viorel Ilie spune:

  Buna ziua,
  Va rog sa imi spuneti, daca am dubla cetatenie, romana si belgiana, si in Belgia primesc ajutor de somaj, in cazul in care vin in tara pentru 3 luni, cu ce documente ar trebui sa dovedesc in Belgia ca nu mi-am gasit de lucru aici in tara, ca sa pot beneficia in continuare de ajutorul de somaj . Multumesc anticipat

  • wande spune:

   Buna ziua, pentru conditiile din Belgia trebuie sa intrebati in Belgia. Eu nu am nici o idee. Oricum, este bine sa ii anuntati ca plecati din tara pentru 3 luni. Probabil ca vi se va intrerupe somajul temporar, cum este si in Romania. Oricum, detaliile exacte le veti afla de la ei, inclusiv daca trebuie sa demonstrati ca nu v-ati angajat.

 49. Isabella spune:

  buna ziua
  Am si eu o intrebare, eu in luna iulie termin facultaea, si inca nu am reusit sa ma angajez desi am facut un curs de manechiura sponsorizat de cei de la somaj…pana cand trebuie sa depun actele pt a beneficia de indemnizatia de somaj?…multumesc

  • wande spune:

   Cat mai repede dupa ce terminati facultatea. Din cate stiu, [entru absolventii de facultate, termenul este de 60 de zile. Insa este bine sa va duceti iemdiat, in caz ca s-a mai schimbat ceva peste noapte.

 50. VICTORIA spune:

  am lucrat 24 de ani fara intrerupere apoi ne mai gasind nimic de lucru pt.am virsta de 58 ani am stat acasa.anul trecut am suplinit un concediu medical pt.1 an.acum sint somera am depus dosarul dar nu stiu de ce am 9 luni somaj cu vechimea de aCUM 25 DE ANI.SI LA SALARIUL DE 700 RON O INDEMNIZATIE DE 375RON.VA ROG SA MA AJUTE CINEVA CU INFORMATII.MULTUMESC.

  • wande spune:

   Eu cred ca este o greseala. Ar fi trebuit sa primiti 12 luni ajutorul de somaj. Mergeti inapoi la ei si clarificati situatia. Toti mai gresim cateodata, deci eu asta cred ca s-a intamplat. Indemnizatia este micuta pentru ca si salariul a fost micut in ultimele 12 luni lucrate. Numai bine!

Spune-ti parerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: